VIDEO/Gavrilița, în presa europeană: „Reformele din Moldova vor fi pentru alegători, nu pentru UE”

Noul prim-ministru pro-european al Moldovei spune că orice reformă națională va fi pentru alegătorii țării, nu pentru Uniunea Europeană.

La începutul acestui an, Bruxelles a anunțat că va mobiliza până la 600 de milioane de euro în asistență financiară, subvenții și investiții pentru Chișinău pentru a ajuta la recuperarea sa de la pandemie.

Dar banii au venit cu condiții stricte, inclusiv reforme economice, precum și intensificarea luptei împotriva corupției.

Vorbind cu Euronews în timpul primei sale călătorii în străinătate, Natalia Gavrilița – care și-a asumat rolul Guvernul – a declarat pentru Euronews că Moldova nu va adopta reformele doar pentru a mulțumi UE, ci pentru că au fost cerute de alegători.

„Cetățenii Moldovei s-au săturat de guverne care mint, de politicieni care fură, de servicii publice care nu funcționează pentru oameni, de decizii care nu țin cont de interesul public”, a spus Gavrilița.

„Și ceea ce au spus la aceste alegeri este că vor un guvern în care să poată avea încredere. Și asta înseamnă un guvern care ia decizii de zi cu zi, ținând cont de beneficiul public și nu de beneficiul câtorva. Deci, știți, este aceasta o agendă pro-europeană sau pro-rusă? Aceasta este de fapt o agendă pro cetățenilor. ”

Premierul spune, de asemenea, că guvernul său dorește să facă reformele ireversibile, precum și să facă economia țării mai atractivă pentru investitorii străini.

„Deci, în cei 30 de ani de instabilitate și corupție rampantă, sectorul privat a devenit, de asemenea, afectat de interese personale. Deci, ceea ce căutăm să facem este să reducem dramatic barierele la intrare. Deci, vrem să demonopolizăm [anumite] domenii”.

Gavrilița a declarat pentru Euronews că buna guvernare și lupta împotriva corupției vor face țara mai atractivă, ceea ce ar putea contribui și la reintegrarea regiunii transnistrene de limbă rusă separatistă.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata