VIDEO//Gaza: Visurile spulberate ale copiilor palestinieni și mărturiile emoționante ale acestora

După 11 zile de război sângeros între Israel și Hamas, Gaza și-a recăpătat calmul. Dar în spatele acestor clădiri distruse, în inima ruinelor, teroarea trăită de acești copii palestinieni este de nedescris. Maram Abu Odah, în vârstă de 11 ani, spune că părinții ei au vrut să meargă la rude în timpul luptelor.

 

„Am fost foarte speriată. Nu este același lucru ca și când aș fi fost cu tatăl și mama mea. Cu ei m-aș fi simțit în siguranță. Dar s-au gândit că, dacă casa ar fi fost bombardată, unii ar fi fost lăsați în viață pentru a-i ajuta pe alții și invers”.

Mulți dintre ei au o teamă constantă de moarte. La fel ca mulți, Dana Sehwail, în vârstă de 11 ani, era pe prima linie.

 

„Eram acasă, am auzit explozii, lângă fermă și moscheea Omar. Acum, când ferestrele sunt sparte, casele au căzut peste oameni, am pierdut speranța.Am fugit. Personalul medical ne-a cerut să fugim la spital”.

Acești copii nu au cunoscut niciodată enclava palestiniană în pace. Traumatizați, au fost întotdeauna expuși distrugerii, potrivit Juan Paris, psihiatru la Organizația „Medici fără Frontiere”.

 

„Generația tânără din Gaza nu are o viață normală, din cauza situației care există acolo de 15 ani. Blocada, șomajul și cele patru războaie au creat o generație care suferă de multe probleme sociale, financiare și psihologice. Nu știu nimic despre lumea exterioară, decât prin intermediul internetului”.

În total, 66 de palestinieni au fost uciși în aceste 11 zile de masacre. Copiii care rămân au visurile spulberate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata