VIDEO/ Hawaii, mistuit de flăcări. Crește bilanțul morților la 53, în urma incendiilor de vegetație

Bilanţul deceselor cauzate de incendiile devastatoare din Hawaii continuă să crească şi a ajuns la cel puţin 53, relatează The Guardian. Autoritățile se tem că dezastrul riscă să devină unul din cele mai mortale din istoria acestui stat american. Președintele Joe Biden a declarat stare de dezastru în arhipeleag, scrie digi24.ro.

Comitatul Maui a informat într-un comunicat despre 17 noi decese. Astfel, numărul morţilor se ridică la 53. Bilanţul ar putea creşte în continuare, a avertizat la CNN guvernatorul Josh Green.

Incendiile care aproape au devastat un oraş din arhipelagul Hawaii au lăsat mii de persoane fără adăpost, a explicat Green.

Alimentate de vânturi puternice şi de forţa uraganului Dora care traversează în prezent Oceanul Pacific, incendiile afectează în principal insula Maui şi într-o măsură mai mică Hawaii.

Oraşul-staţiune Lahaina de pe coasta de vest a Maui a fost practic redus la cenuşă. Acest oraş istoric, fostă capitală a regatului Hawaii în secolul al XIX-lea, este distrus în proporţie de 80%, potrivit guvernatorului. Autorităţile identifică acum „peste 1.700 de clădiri” distruse sau avariate de flăcări, a spus el.

Incendiul care a distrus oraşul este acum ţinut sub control în proporţie de 80%, potrivit autorităţilor, dar alte două incendii sunt încă în desfăşurare pe insula Maui.

Preşedintele Joe Biden a semnat o declaraţie privind existenţa unui dezastru natural prin care se va debloca un ajutor federal semnificativ pentru a finanţa asistenţa, adăposturile de urgenţă şi eforturile de reconstrucţie. Potrivit site-ului PowerOutage, aproximativ 11.000 de locuinţe şi magazine au rămas fără electricitate joi în arhipelag.

 

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata