VIDEO/ Hotelurile din Zatoka s-au transformat în ruine

Înainte de război, stațiunea ucraineană Zatoka era una dintre cele mai populare de pe coasta Mării Negre. Acum câteva săptămâni, satul arăta ca un peisaj de pe o carte poștală. Cu toate acestea, pe 9 mai, un atac cu rachete rusești a distrus mai multe hoteluri. Autoritățile ucrainene clasifică astfel de atacuri asupra infrastructurii civile drept crime de război, documentând circumstanțele lor în detaliu.

 (Oleksiy Umanets, procuror al Odesei)

„Aceasta este o bucată din rachetă. Potrivit estimărilor preliminare ale experților, aici a lovit racheta Kh-22, a cărui masă este de aproximativ o tonă de explozibili. De aici și distrugerea masivă. Folosirea unor astfel de arme împotriva acestui obiect nu este deloc justificată”.

Armata rusă spune că nu vizează ținte civile, dar orașe întregi ucrainene au fost reduse la dărâmături în ultimele săptămâni. Angajații complexului hotelier susțin că doar doi paznici au fost acolo în timpul bombardamentului.

 

„Nu există niciun punct strategic. Acestea sunt centre de recreere obișnuite care funcționează în timpul sezonului, adică vara. Nu este nimeni aici iarna”.

 

„Turisti au existat mereu. Belarusii au venit aici, noi toți. Nu a existat niciodată  erupție sau fascism. Și aici – poftim”.

Săptămâna aceasta, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluție prin care va fi înființată o comisie specială pentru investigarea crimelor de război din Ucraina.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata