VIDEO//Ilan Șor, din Israel: „Moldova trebuie pusă în carantină totală”

Pentru a învinge pandemia și a salva viețile oamenilor, este nevoie de introducerea unui lockdown, cu condiția că statul va susține mediul de afaceri și va asigura cetățenii cu veniturile necesare ca să nu îndure foame, a declarat liderul Partidului Politic „ȘOR”, deputatul Ilan Șor într-un mesaj video postat pe Facebook. În același timp, el a punctat măsurile prioritare pe care trebuie să le întreprindă autoritățile, printre care plafonarea prețurilor la produsele alimentare, stoparea creșterii prețurilor la carburanți, susținerea agricultorilor. Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” ar putea asigura toate acestea în decurs de cel mult trei luni și contribui la adoptarea și implementarea măsurilor necesare, a menționat Ilan Șor.

Liderul Partidului „ȘOR” a menționat că demult trebuiau introduse restricții mai aspre pentru a împiedica răspândirea virusului, dar Guvernul are împuterniciri limitate, iar președintele Maia Sandu este preocupată de îndeplinirea „propriilor capricii”.

Republica Moldova trebuie să introducă lockdown, dar autoritățile trebuie să se asigure că mediul de afaceri și cetățenii vor avea rezervele necesare pentru a supraviețui. „Avem nevoie de lockdown? Bineînțeles, dar nu cu orice preț. Astăzi avem două priorități – să nu permitem ca oamenii să moară de COVID-19 sau de foame”, a declarat Ilan Șor.

Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” sunt gata să susțină înăsprirea restricțiilor doar cu condiția acordării sprijinului pentru business, în special pentru cel mic și mijlociu, a punctat Ilan Șor.

În acest context, el a menționat că Guvernul trebuie să elaboreze în regim de urgență un pachet de acțiuni pentru a susține cetățenii și mediul de afaceri. Printre acestea ar fi asigurarea unui venit minim de 5.000 de lei cetățenilor care își pierd locul de muncă în perioada lockdown-ului. De asemenea, statul ar trebui să-și asume rolul de garant pentru creditele contractate de antreprenori, să convingă băncile să le ofere cetățenilor o perioadă de grație de cel puțin trei luni la achitarea creditelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata