VIDEO/ Maia Sandu: „Moldova luptă pentru a-și apăra pacea”

Moldova luptă pentru a-și apăra pacea, democrația și libertatea, pentru consolidarea instituțiilor și îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației. Declarația îi aparține șefului statului Maia Sandu și a fost făcută în cadrul unei conferință de presă, după întrevederea cu premierul Danemarcei, Mette Frederiksen.

Dar pentru a reuși, Moldova are nevoie de parteneri externi stabili și de aderarea la Uniunea Europeană, a subliniat Maia Sandu.

„Un stat democratic nu poate rezistat de sine stătător în regiunea noastră, dominată de război și de interesele Rusiei. Putem supraviețui aici, ca o țară democratică, doar aderând la Uniunea Europeană. Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 – apreciem votul unanim al statelor membre, inclusiv al Danemarcei”, a declarat Maia Sandu.

În context, a mai declarat președintele Moldovei, sper că țările noastre vor intensifica cooperarea bilaterală în diverse domenii.

„Sper, în acest context, că Republica Moldova va relua cooperarea cu DANIDA, Agenția daneză de dezvoltare internațională, iar țările noastre vor intensifica cooperarea bilaterală în diverse domenii. Am vrea să cooperăm în domeniul energiei regenerabile. Criza energetică prin care trecem acum ne-a determinat să punem accent pe independența energetică a țării”, a adăugat șefa statului.

Cele două state ar putea conlucra în foarte multe domenii, inclusiv în domeniul energiei verzi, a menționat Mette Frederiksen, salutând, totodată, obținerea de către Moldova a statutului de țară candidată la aderare la UE.

„Moldova este un partener și un prieten important al Danemarcei. Noi credem în familia europeană și suntem fericiți să fim astăzi alături de dumneavoastră. Totodată, suntem foarte bucuroși pentru faptul că ați obținut anul trecut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și vă vom oferi tot sprijinul în continuare”, a menționat Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei.

Mette Frederisken a ajuns la Chișinău, după ce luni, 30 ianuarie, a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Nikolaev. Este pentru prima dată, când un premier danez vizitează țara noastră.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata