VIDEO/ Marian: „Pensionarii trăiesc mai bine și puterea de cumpărare a acestora a depășit nivelul inflației”

Pensionarii trăiesc mai bine și puterea de cumpărare a acestora a depășit nivelul inflației, afirmă deputatul PAS, Radu Marian. El a prezentat și cifre despre majorarea, cu 120%, a pensiei minime și cu 70% – a pensiei medii.

Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6%. Ieri, în ședința Guvernului, miniștrii au aprobat un amendament înaintat de către doi deputați în Parlamentul Republicii Moldova care stabilește coeficientul de indexare aplicat părții pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2024 – 13 700 de lei.

Cheltuielile necesare pentru implementarea amendamentului vor fi acoperite din mijloacele financiare prevăzute în acest scop în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Conform datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, din 650 581 beneficiari de pensii, plătite din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru 9 802 beneficiari, pensiile depășesc plafonul de 13.700 de lei.

Calculul estimativ al cheltuielilor necesare pentru indexarea prestațiilor sociale constituie 14,2 miliarde de lei. Circa 10,9 miliarde de lei vor fi din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat, iar suma de 3,3 miliarde de lei va fi alocată din mijloacele bugetului de stat.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata