VIDEO/ Moldova a comemorat victimele agresiunii ruse în Ucraina. Ce mesaje au transmis oficialii

Acum un an, pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat țara vecină, Ucraina. Zeci de cetățeni, alături de mai mulți ambasadori ai țărilor membre ale Uniunii Europene și ambasadorul Statelor Unite s-au adunat în această dimineață la sediul Ambasadei Ucrainei la Chișinău pentru a comemora victimele agresiunii rusești în țara vecină.

Evenimentul a început cu intonarea imnurilor de stat ale Ucrainei și Moldovei, iar ulterior participanții au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor războiului.

În intervenția sa, secretarul de stat al ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc, a menționat că Moldova ajută și va continua să ajute Ucraina, atât pe plan diplomatic și umanitar, cât și economic.

„Noi foarte mult ne dorim ca pacea să revină pe teritoriul Ucrainei, cu restabilirea și respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a menționat Vladimir Cuc.

Între timp, mai mulți oficiali au venit cu mesaje de solidaritate cu Ucraina, printre care și președintele țării, Maia Sandu, care a publicat un filmuleț pe o rețea de socializare, în ziua când este marcat un an de război.

Din dragoste de oameni și de țară, ucrainenii s-au ridicat, și-au învins fricile și au devenit invincibili”, a menționat Maia Sandu, care a ținut să mai adauge că Moldova este alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru o viață liberă și demnă.

Și primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a ținut să publice un filmuleț pe rețelele de socializare, în care menționează că acum un an, în Capitală ajungeau primii refugiați din Ucraina, Chișinăul fiind localitatea care înregistra și cel mai mare flux de cetățeni ucraineni, care își părăsiseră casele după primele atacuri lansate în țara vecină.

„Am fost și suntem alături de poporul ucrainean. Vrem pace pentru toți!”, a scris Ion Ceban.

Invazia forțelor ruse în Ucraina a început la 24 februarie 2022, atunci când președintele rus, Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială”, care, potrivit acestuia, urmărește „demilitarizarea” și „denazificarea” țării vecine.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata