VIDEO/ Noi imagini cu acțiunile violente ale polițiștilor IP Soroca, când au snopit în bătaie doi cetățeni

Acum aproximativ două luni, doi bărbați care au solicitat ajutorul poliției, au fost duși la IP Soroca, unde au fost snopiți în bătaie de mai mulți polițiști. După ce Deschide.MD a scos la iveală cazul, pe care factorii de decizie din cadrul IP Soroca ar fi încercat să-l mușamalizeze, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a considerat că acțiunile polițiștilor reprezintă simple ”abateri disciplinare” și nicidecum acțiuni de tortură din partea angajaților MAI. Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia unor noi imagini de pe camerele de supraveghere ridicate de procurori, în care se vede clar că acțiunile polițiștilor nu se încadrează în termenul de ”abateri disciplinare”. Totodată, este ciudat că, după acest caz, factorii de decizie din cadrul IP Soroca nu au fost suspendați din funcție, iar polițiștii bătăuși nu au fost nici măcar reținuți pentru 72 de ore.

La data de 4 Februarie, Deschide.MD a scos la iveală un caz de tortură în cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca, care s-a produs în noaptea de 30 spre 31 Ianuarie. Două persoane ar fi fost snopite în bătaie de oamenii legii, chiar în incinta Inspectoratului de Poliție, după ce ar fi fost agresați de alți patru indivizi, printre care și fiul unui om de afaceri, la o stație PECO.

Cele două persoane au solicitat ajutorul polițiștilor, dar au fost escortați la IP Soroca și bătuți de șapte polițiști, care ulterior i-ar fi forțat să semneze niște acte prin care ar declara că nu au absolut nicio pretenție față de acțiunile poliției.

Deschide.MD a publicat atunci primele imagini surprinse de camerele de supraveghere cu momentul când cele două victime au fost aduse la IP Soroca. În video se vede momentul în care echipajul GRO (Grupul de Reacționare Operativă), aflat într-o mașină de model Dacia Duster cu numerele de înregistrare MAI 4016, revine de la chemare și se oprește în fața Inspectoratului de Poliție.

Un polițist a scos din automobil una dintre cele două victime, iar după ce a pus-o la pământ, i-a aplicat mai multe lovituri, dintre care una cu piciorul în cap.

După ce a fost scos la iveală cazul de tortură, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a calficat pe pagina sa de Facebook acțiunile angajaților IP Soroca drept ”abateri disciplinare”, și nicidecum acțiuni de tortură.

Revenco a mai scris că ar fi solicitat pornirea unei anchete speciale SPIA pe cazul polițiștilor bănuiți de agresiune fizică, dar și că ”așteaptă de la conducerea IGP acțiuni prompte, pentru a verifica corectitudinea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către factorii de decizie ai IP Soroca”.

De atunci au trecut mai bine de două luni, dar nici SPIA și nici șeful MAI, Ana Revenco, nu au mai venit cu o declarație referitor la așa-zisa ”anchetă specială”, dar nici despre rezultatele ”verificării corectitudinei îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către factorii de decizie ai IP Soroca”.

Sursele Deschide.MD din cadrul Procuraturii Generale ne-au pus la dispoziție imaginile video și de pe alte camere de supraveghere, din acea noapte de 30 spre 31 Ianuarie, când angajații IP Soroca au comis așa-zisele ”abateri disciplinare”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata