VIDEO/ Nu am, moarte, cu tine nimic. Regretatul poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 87 de ani

Pe 14 februarie este celebrată ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Astăzi, poetul mamei, al patriei și al iubirii ar fi împlinit 84 de ani. Maestrul a lăsat în patrimoniul literar nenumărate cărți pentru copii și volume de poezie.

Născut în satul Pererâta, în 1935, pe atunci în Regatul României, Grigore Vieru a debutat ca scriitor în anul 1957, când încă era student. A fost redactor la mai multe reviste pentru copii și edituri. La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională, devenind unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și conducătorii Marii Adunări Naționale din 1989, când au început dezmembrarea Uniunii Sovietice.

(Grigore Vieru, într-un interviu realizat în 1995)

„Eu cred că va birui nu țara cu cele mai multe tancuri, ci țara cu cel mai mult Dumnezeu în ea, cu cel mai mult grâu în ea și cu cele mai multe splendori ale limbii materne”.

Pe 16 ianuarie, 2009, Vieru a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. A încetat din viață pe data de 18 ianuarie a aceluiași an, la exact două zile după accident, în Spitalul de Urgență din Chișinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie, 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armeană.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata