VIDEO/ O meșteriță din satul Căplani, raionul Ștefan Vodă și-a transformat casa într-un muzeu

Și-a transformat casa în muzeu, unde fiecare detaliu este făcut cu mâna ei. Este vorba despre Vasilisa Maxian din satul Căplani, raionul Ștefan Vodă pentru care dragostea de împletit și andrele se trage din fragedă copilărie. De-a lungul vieții femeia a reușit să împletească și să croșeteze mii de articole din ață și lână colorată, iar de câțiva ani participă la tot feluri de târguri și expoziții raionale și naționale, transmite Studio-L

VASILISA MAXIAN, meșter popular: „Am născut, în 1992, două fete gemene când în magazine nu era nimic. Știți cât de greu îmi era. Am vândut un buhai și am cumpărat trei saci de lână. Apoi am început a croșeta. A împleti pantaloni – trei, patru perechi și o coftiță. Prima haină care am făcut-o, știți ce am făcut? Papucei la băiețel că era de șase luni și căciuliță i-am făcut.”

După ce criza a mai trecut, iar copii s-au făcut mari femeia a început a împleti covorașe pentru scaune, fețe de mese, și chiar covoare pe care le pune la picioarele tuturor celor care îi calcă pragul.

VASILISA MAXIAN, meșter popular: „Aici mai am tot. Este față de masă. Tot cu mergeluțe. Așa îmi place mie și le fac. Aici tot este față de masă. Asta-i rotundă. Covorașe, iată, le-am făcut așa că le mai pun în ușă, dar acum chiar le-am aranjat pe jos.”

Vasilisa Maxian este unica meșteriță populară din localitate cu acreditare. Femeia spune că a susținut examene pentru a obține acest titlu și că în fiecare an realizează lucrări pe diferite tematici.

VASILISA MAXIAN, meșter popular: „Din 2015 am dat atestarea și am primit titlul de meșter popular. De atunci pasiunea asta a devenit și mai mare,să lucrez, să fac și ne dau regulamentul din raion când este vreun festival. De exemplu, Festivalul Mărțișorului și era concurs. Nouă ne-au dat regulamentul cu două săptămâni înainte și ne spunea din ce să facem. Acolo era scris – meșter popular din ce să facă lucrările.”

Femeia spune că meșteșugurile tradiționale trebuie păstrate și transmise generației în creștere, iar aceste lucrări reprezintă parte a tezaurului național.

VASILISA MAXIAN, meșter popular: „Iată, aici am ie împletită cu andrele. Asta la nepoată i-am împletit, dar am împletit la toate fetele. Iată asta este a mea. Eu mi-am împletit mie de mulți ani și m-am făcut și catrință, mi-am împletit. Iată, aici mai am, când eram la „Paradisul piersicului” au dat regulamentul și au zis ca meșterul să se îmbrace într-o legumă sau un fruct, dar eu am luat și mi-am făcut strugure de poamă. Mi-am făcut șorț și mi-am făcut o pălărie și am pus tot un strugure de poamă.”

Datorită iscusinței sale doamna Vasilisa este apreciată la zecile de expoziții și festivaluri de la care se întoarce cu diplome și premii.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata