VIDEO/ Popșoi, despre solicitările cetățenilor ruși de a obține cetățenia Republicii Moldova

Numeroasele cereri de solicitare a cetățeniei moldovenești din partea cetățenilor ruși sunt verificate de instituțiile abilitate, pentru a exclude riscurile în raport cu stabilitatea Moldovei. Mulți dintre rușii care solicită cetățenia Moldovei anterior au renunțat la aceasta și acum doresc să o redobândească. Precizările au fost făcute de vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe. Declarațiile au fost făcute pentru presa de la București, notează cei de la NewsMaker, care citează Agerpres.

Totodată, potrivit oficialului, „există şi anumite sensibilităţi în materie de securitate”, iar instituțiile abilitate „fac acţiunile care se impun pentru a diminua orice risc”.

(Mihai Popșoi, ministrul de Externe al Republicii Moldova)

„În cazul acestui fenomen, ştim că mulţi cetăţeni de-ai noştri care s-au aflat în Federaţia Rusă au renunţat la un moment dat la cetăţenie, pentru că exista incompatibilitatea cu deţinerea cetăţeniei ruse. Acum vedem că au ales, marea lor majoritate, să redobândească cetăţenia Republicii Moldova. Pe undeva este dreptul lor, dar aveţi perfectă dreptate, există şi anumite sensibilităţi în materie de securitate. Instituţiile abilitate sunt la curent, verifică, fac acţiunile care se impun, aşa încât să diminuăm orice risc de acest gen. Noi ne-am confruntat în ultimii ani cu multiple încercări de a submina stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova şi până acum le-am făcut faţă. Suntem siguri că atât graţie reacţiei instituţiilor Republicii Moldova, cât şi graţie colaborării cu partenerii noştri internaţionali, în primul rând România, vom continua să facem faţă acestor provocări”.

În ultimii doi ani, din numărul total de solicitanți ai cetățeniei Republicii Moldova peste 70% îl constituie cetățenii Federației Ruse și circa 20 % cetățenii Ucrainei.

Procedura de obținere a cetățeniei Republicii Moldova ar putea dura mai mult timp. În ianuarie 2024, Cancelaria de Stat a supus consultărilor un proiect de lege care prevede extinderea termenelor de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova de la 20 de zile lucrătoare până la 6 luni, iar pentru recunoașterea solicitanților drept cetățeni ai țării noastre – din ziua adresării până la 6 luni.

Inițiativa este argumentată prin faptul că, odată cu ridicarea stării de urgență și continuarea invaziei ruse din Ucraina, procedura actuală de dobândire a cetățeniei moldovenești nu asigură un nivel eficient de siguranță.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata