VIDEO/ Republica Moldova, invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al UE

Republica Moldova a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Astfel, pompierii și salvatorii moldoveni intră în ultima fază de pregătire pentru a se alătura celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor, pregătirii și răspunsului la ele. 

Anunțul în acest sens a fost făcut de Înaltul Comisar European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič, în cadrul unui briefing de presă susținut în comun cu  ministra afacerilor interne, Ana Revenco.

„Îmi amintesc prima vizită a dumneavoastră, Excelență, la numai o săptămână de la declanșarea războiului din Ucraina. Atunci ați intervenit cu suport pentru autoritățile din Moldova și ați pus la dispoziției o echipă de experți în protecție civilă, pentru a ne ajuta să facem față fluxului de refugiați. La un an distanță de la acea vizită, în care am discutat despre posibilitatea asistenței tehnice din partea UE, pentru managementul crizelor, migrației, frontierei, managementul lanțului de aprovizionare cu ajutoare și alte bunuri achiziționate, MAI a reușit să performeze în toate domeniile de activitate și în special în cel al protecției civile. Tot pe parcursul acestui an, prin mecanismul de Protecție Civilă al UE sistemul de securitate și sănătate al țării noastre a primit ajutoare în valoare de 15 milioane de euro”, a spus Ana Revenco.

La rândul său, Comisar European pentru Gestionarea Crizelor a specificat, în cadrul aceluiași briefing că progresele înregistrate de Republica Moldova în consolidarea capacităților sale de protecție civilă sunt evidente și insuflă inspirație.

 „Fiind aici, la Chișinău, sunt mândru să înmânez ministrei Revenco documentul de parcurs al Comisiei Europene prin care aceasta invită Republica Moldova să adere la Mecanism. Aderarea la Mecanismul de protecție civilă al UE va reprezenta următorul pas crucial pentru Republica Moldova și pentru rezistența întregului continent european în ceea ce privește gestionarea dezastrelor. Devenind stat participant, Republica Moldova își va consolida și mai mult capacitatea de a răspunde eficient la urgențe și dezastre, beneficiind în același timp de sprijin și solidaritate din partea Uniunii Europene”, a menționat Janez Lenarčič.

Se preconizează că, după negocierea și semnarea acordului administrativ, Republica Moldova va deveni oficial membră a Mecanismului de protecție civilă al UE. Acest nou statut va aduce cetățenilor țării noastre servicii de protecție de cel mai înalt nivel, în cele mai complexe situații de criză. Astfel, vom putea miza pe suport din partea celor 27 de țări ale UE și alte 9 state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania și, mai recent, Ucraina).

Totodată, atunci când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, pompierii și salvatorii moldoveni vor fi chemați să ofere suport prin intermediul Mecanismului, alături de colegii lor europeni.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata