VIDEO/ Șase persoane au fost tamponate pe trecerile de pietoni, de la începutul anului curent, la Căușeni

Opt persoane au decedat, iar alte 93 au ajuns la spital cu diverse traumatisme, în anul 2024, în raionul Căușeni. Astfel, nouă accidente rutiere, soldate cu tamponarea pietonilor au avut loc, anul trecut, doar în orașul Căușeni. În același timp, în prima lună a anului 2025, la spitalul raional au ajuns șase pacienți cu diverse traumatisme primite pe drumurile din oraș, transmite Studio-L

„La noi s-au adresat, anul trecut, aproximativ opt pacienți accidentați de automobile. Anul acesta au fost patru copii și doi maturi dintre care doi au fost în stare gravă, amplasați în terapie intensivă, unul dintre care a fost operat și al doilea urmează să fie operat azi, mâine, după stabilizare.”

Una dintre cele mai periculoase treceri de pietoni din Căușeni este cea din centrul orașului. Acum doi ani, când aceasta a fost amenajată, instructorii auto semnalau pericolele și riscurile accidentării pietonilor, spunând că riscul de accidentare este foarte mare.

„Câmpul vizual este limitat din cauza accesului automobilelor la parcare. Sunt mai multe soluții. Soluția pe care o văd eu personal, până la și după trecere trebuie de blocat accesul automobilelor la parcare prin instalarea, de exemplu, a unor tumbe de flori cum sunt aceste instalații. O altă măsură sigură ar fi instalarea denivelărilor artificiale dintr-o direcție și din alta. Asta ar fi mult mai sigur. Problema cea mai mare este că lumea merge confuz și sunt situații de conflict, fiindcă au rămas marcajele vechi, s-au aplicat marcajele noi. Lumea nu înțelege ce număr de benzi este, în ce direcție, de pe care bandă se face ieșirea și tot așa. Acolo ar trebui să fie aplicate marcajele care indică direcțiile de deplasare pe benzi și din toate direcțiile locul unde conducătorii ar trebui să cedeze. Lucrul acesta este și nu a fost lucrul dus până la capăt.”

Pietonii care traversează zilnic această zonă spun că s-au obișnuit deja cu această trecere, chiar dacă, potrivit lor, nu este tocmai potrivită aici.

„Este școala, sunt copii, da. În orice caz, pe undeva trebuie să treacă copiii.”

„Pietonul tot trebuie să fie atent. Eu dacă sunt pieton, mă duc și vine unul cu mașina defectă, nu are frână. Eu ce trebuie să trec, scuzați de expresie, ca oaia? Trebuie să mă uit în partea stângă, de unde vine, mai oprește că nu-i chiar așa. Eu consider că și pietonii sunt vinovați, nu?”

„Trebuie șoferii să fie atenți. Copiii sunt copii. Ele toate sunt periculoase. Noi vedem ce se întâmplă în ultima perioadă.”

„Este cam periculos de la ieșire, de acolo. Care îi mai dă la fuga, greu îl observi când iese de acolo. Eu tot merg cu automobilul și mereu atrag atenția în partea ceea. Acolo locul este mai deschis și se vede și din partea ceea, și din partea asta. Aici este mai închis.”

Potrivit Inspectoratului de Poliție, în anul 2024, din cele 294 de accidente rutiere, nouă s-au produs pe trecerile de pietoni.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata