VIDEO//UE ia primele măsuri, după arestarea activistului de către forțele controlate de Lukașenko. Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE

Liderii europeni au aprobat impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cer eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică. în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena – Vilnius.

Într-o declarație adoptată, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

O înregistrare video în care apare tânărul jurnalist belarus Roman Protasevici a fost dată publicităţii, provocând îngrijorarea opoziţiei, care consideră că există indicii că ar fi fost făcută sub constrângere.

Roman Protasevici a fost redactor-şef al unui influent canal al opoziţiei, Nexta, şi a jucat un rol cheie în organizarea mişcării de protest din 2020.

Duminică, el a fost arestat împreună cu partenera sa, Sofia Sapega.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata