VIDEO/ Ulianovschi, mesaj în engleză pentru ambasadori: „Să nu mai favorizăm un singur partid”

Fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, se arată uimit și îngrijorat de tăcerea ambasadorilor acreditați la Chișinău în legătură cu derapajelor antidemocratice ale actualei guvernări, dar și asocierea ostentativă a ideii europene cu un singur partid, în detrimentul întregii societăți. Prezent în platoul emisiunii Puterea a Patra de la N4, diplomatul le-a adresat un mesaj, în limba engleză, în care le atrage atenția asupra riscurilor pe care le comportă această atitudine, scrie Ziua.md.

„Excelențe, ambasadori, dragi prieteni, cu toții iubim Republica Moldova și ne dorim ce e mai bun pentru țara noastră și cetățenii săi. Cu toate acestea, sunt îngrijorat și uimit de tăcerea Excelențelor voastre în legătură cu recentele evoluții democratice și modificări legislative din Republica Moldova. Aceste schimbări au menirea de a favoriza un partid în detrimentul altor formațiuni politice democratice din Republica Moldova”, și-a început adresarea Tudor Ulianovschi.

În context, fostul ministru de Externe le atrage atenția ambasadorilor că, spre deosebire de alte perioade, vocea corpului diplomatic nu se mai aude, fapt remarcat de toți cetățenii.

„Este crucial să abordăm probleme precum politizarea excesivă a deciziilor guvernamentale privind statul de drept, democrația, alegerile libere și corecte, libertatea de exprimare și libertatea presei. Deși am observat anterior angajamentul dumneavoastră activ, acum societatea se întreabă de ce există tăcere și absența unei critici constructive din partea dumneavoastră atunci când anumite decizii sunt luate în scopuri politice în Republica Moldova”, a menționat diplomatul.

Astfel, el sugerează că, dacă atitudinea nu se va schimba, asocierea cursului euro-atlantic exclusiv cu actualul partid de guvernământ, implică riscul ca, în perspectivă, acest curent să devină minoritar în Republica Moldova.

„Vă îndemn cu tărie să fiți mai vocali în susținerea direcției euro-atlantice a Republicii Moldova, a integrării europene și dezvoltării democratice și economice. De susținere ar trebui să beneficieze întreaga societate, fără a fi favorizat un singur partid. Este imperativ ca toate eforturile să vizeze asigurarea unei majorități care să continue calea integrării europene și euro-atlantice în alegerile prezidențiale și parlamentare viitoare din Republica Moldova de anul viitor. Apreciez eforturile dumneavoastră, dar este esențial să lucrăm în beneficiul Republicii Moldova și să nu favorizăm un singur partid”, a concluzionat Tudor Ulianovschi în mesajul său adresat ambasadorilor străini.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata