VIDEO/ Zelenski: „Toată lumea tace şi gândeşte la fel: nu voi fi afectat. Războiul este undeva departe. Undeva în Transnistria”

Rusia ar fi lansat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene în Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, care joi noapte și-a susținut discursul adresat națiunii lângă o dronă iraniană doborâtă de Armata Kievului.

Renunţând la cadrul său obişnuit de interior, Zelenski s-a filmat afară, în întuneric, lângă epava unei drone, spunând în mesajul său video zilnic că în ultimele două zile Armata Ucrainei a doborât 23 de drone.

„Ne continuăm rezistenţa. Agresorul îşi continuă teroarea. Suntem din nou atacaţi din cer de un stol de corbi ai lor. Peste 30 de drone au fost lansate în două zile. Apărătorii cerului nostru au împiedicat vulturii inamicului să pătrundă în spaţiul ţării şi au doborât 23 de drone.. În plus, racheta aeriană ghidată Kh-59, două elicoptere de atac Ka-52 şi o altă aeronavă de atac Su-25 au fost transformate în fier vechi. În total, în această perioadă, Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene. Dar ne luptăm, vom doborî mai multe”, a spus Volodimir Zelenski.
El a adus un omagiu ucrainenilor care au luptat şi au învins nazismul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, făcând o referire la regiunea transnistreană, în contextul în care mulți oameni încă ar fi indiferenți de ceea ce se petrece în lume, gândindu-se că războiul s-ar petrece undeva departe, în Transnistria, aceasta fiind problema moldovenilor.
„Astăzi o facem, ţinând nu flori în mâini, ci arme. Astăzi, păstrarea memoriei faptelor strămoşilor noştri înseamnă protejarea realizărilor lor. Răul, care părea să fi fost în sfârşit învins şi ars din temelii în 1945, renaşte din cenuşă 80 de ani mai târziu. Se pune pe picioare. Devine posibil. Cum a iesit? Pe nesimţite. Şi foarte repede. Aşa cum o zi o schimbă pe alta. Imediat. O nouă zi şi un nou rău vin instant. Chiar în momentul în care lumea nu observă. Unii sunt adormiţi, unii nu sunt atenţi. Unora nu le pasă. Şi, în general, toată lumea tace şi gândeşte la fel: nu voi fi afectat. Războiul este undeva departe. Undeva în Transnistria. Aceasta este problema moldovenilor. Undeva în Abhazia şi Osetia. Aceasta este problema georgienilor. Undeva în Crimeea şi Donbas. Aceasta este problema ucrainenilor. Nu vom fi afectaţi. Nu ne va produce daune. Ei nu vor veni după noi. Din păcate, ca urmare, devine problema tuturor.”, a mai spus Zelenski.

Kievul şi patru regiuni ucrainene ar putea fi nevoite să întrerupă alimentarea cu energie electrică pentru mai mult timp decât era prevăzut, după atacurile ruse, a anunţat joi un oficial ucrainean de rang înalt, potrivit Hotnews.

Moscova ar utiliza tot mai mult „drone kamikaze” de fabricație iraniană, în condiţiile în care începe să ducă lipsă de arme de precizie cu rază lungă de acţiune, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata