Vlad Filat, mesaj către guvernare: „Așa numita reformă a justiției a eșuat ireversibil”

Așa numita reformă a justiției a eșuat ireversibil. O spune fostul prim-ministru al țării, Vlad Filat, care se arată convins că responsabili de acest eșec sunt cei care se află astăzi la guvernare, precum și cei care-i consultă.

Potrivit lui, proiectul de lege care se referă la justiție, votat ieri în primă lectură, nu ar face nimic altceva decât să ducă la un colaps total.

„În loc să fie trase concluziile și să se vină cu soluții pentru a nu permite colapsul în justiție, justiție care nu ține doar de judecători, avocați și procurori, dar în mod special de sutele de mii de oameni care sunt cu dosare în instanțe, fie că țin de drepturi și libertăți sau de raporturi civile. Proiectul de lege care se referă la justiție votat ieri în primă lectură nu face decât să ducă la colapsul total. Iar propunerea ca în anumite situații adunarea generală a judecătorilor să fie convocată și deschisă de Ministrul Justiției este o inepție juridică profund neconstituțională. În anumite situații de blocaj adunarea generală poate fi convocată la cererea a 1/3 din judecători, iar deschiderea să fie prezidată de decanul de vârstă dintre judecătorii prezenți. Nu insist că este cea mai bună soluție, însă arată că se poate fără implicarea puterii executive în autoadministrarea judecătorească.

Sunt trecut direct și fără milă prin injustiția din RM, nu pot fi apărător al celor care au săvârșit nedreptate distrugând oameni și viitor, însă de la dorința de a face dreptate prin înlăturarea câtorva zeci de judecători până la a distruge un sistem – putere separată în stat!, este mult prea mult”, a scris Vlad Filat într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Mai mult, fostul premier a ținut să facă un apel către actuala guvernare, cerându-i acestora să înceteze să acționeze instinctiv și politicienește, să înceapă o consultare largă și rapidă cu toți cei care pot să vină cu soluții durabile și să respecte întocmai litera și spiritul recomandărilor Comisiei de la Veneția.
„Nu atentați asupra independenței Justiției și nu faceți trimitere la cum a fost și la cei care au fost, ați promis că veți fi altfel. Subordonarea justiției este o crimă, chiar dacă este motivată cu scopuri nobile. Toate regimurile autoritare în aparență au avut scopuri nobile, cu ce s-a terminat știe istoria, știm noi toți. Aflarea la putere trece repede, iar consecințele și responsabilitatea rămân!”, a conchis Vlad Filat.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata