Vlad Filat, pentru presa din România: Putin mi-a spus în 2009 că nu recunoaște Ucraina

Fostul prim-ministru al țării în perioada septembrie 2009 – aprilie 2013, Vladimir Filat, se arată convins că Republica Moldova reprezintă o țintă clară pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin. Scopul lui Putin este refacerea Uniunii Sovietice într-o forma sau alta, iar pentru ca Republica Moldova să evite acest scenariu trebuie să se unească cu România, scrie ziarulnational.

Potrivit acestuia, Putin ar fi deschis parantezele despre planurile sale expansioniste încă în 2009, în cadrul unei discuții purtate cu fostul premier.

„Prima mea întâlnire cu Vladimir Putin a avut loc în noiembrie 2009, aveam o lună și jumătate de mandat. Se întâmpla la Ialta… (peninsula Crimeea n.r.) Mă aflam cu el în aceeași mașină. Am mers vreo 40 de minute cu el în mașină. Eu mi-am făcut serviciul militar în Ialta. În timpul discuției, am făcut o remarcă. Am zis că Ucraina e norocoasă că are peninsula Crimeea – un loc minunat. Replica lui din noiembrie 2009 a fost: Să ții minte că Crimeea nu a fost, nu este și nu va fi pământ ucrainean. Ceea ce a urmat în 2014 cunoaște toată lumea. De ce dau acest exemplu în spațiul mediatic din România? Aceste scopuri, fiind puse, nu au fost abandonate pur și simplu. Subestimarea duce foarte des la slăbiciune, care ulterior creează consecințe greu de gestionat”, a declarat Filat într-un interviu pentru Defence România.

Înfrângerea Rusiei în războiul cu Ucraina ar putea deschide calea spre reunificarea cu România, însă suntem la mâna noastră să realizăm acest lucru, spune Filat.

„Multe situații de context ar putea să ajute, iar altele ar putea să încurce. Dar eu privesc peste, peste războiul din Ucraina… Este greu să privești peste războiul din Ucraina, dar trebuie. E nevoie să punem în prim-plan scopurile noastre. În anumite situații poate fi mai greu, dar nu imposibil. Trebuie să înțelegem că în perioade de crize majore pot fi realizate și obiective mărețe. Trebuie să existe lideri. Nu mă refer la cei care dețin funcții. Lider înseamnă să conduci națiunea spre anumite scopuri importante. Eu cred că acest context (războiul declanșat de Rusia în Ucraina n.r.) este unul aparent critic, dar dacă ne uităm mai atent, mai în detaliu, atunci vedem că e unul favorabil”, a punctat sursa citată.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata