100 de cupluri din Chişinău vor putea beneficia anual de proceduri gratuite, de fertilizare in vitro

100 de cupluri sau femei vor putea beneficia anual de proceduri de fertilizare in vitro (FIV) în cadrul unui Program de reproducere umană asistată medical. Acesta a fost inițiat de Primăria municipiului Chișinău, care va compensa suma maximă de până la 60 de mii de lei (aproximativ 3 mii de euro) pentru un beneficiar.

Potrivit municipalității, cuplul sau femeia solitară vor putea alege clinica în care va fi efectuată procedura de fertilizare în vitro din cinci instituții medicale existente în Chișinău.

Astfel, beneficiarii programului sunt femeile sau cuplurile infertile care nu au aplicat anterior la proceduri de fertilizare in vitro în cadrul programului național, finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Beneficiarii nu pot accesa concomitent ambele programe.

Totodată, domiciliul permanent al femeii, în ultimii doi ani, trebuie să fie pe teritoriul municipiului Chișinău.

Cuplurile sau femeia solitară urmează să se adreseze la medicul de familie conform locului de trai pentru investigațiile primare necesare.

Ulterior, solicitanții vor fi direcționați către Comisia teritorială de evaluare din cadrul Asociației Medicale Teritoriale pentru evaluarea eligibilității și eliberarea actului confirmativ pentru admiterea dosarelor medicale spre Comisia de evaluare și aprobare pentru procedura FIV.

În baza concluziilor medicale de eligibilitate, cuplul sau femeia vor depune cererea privind includerea în Programul municipal pentru compensarea financiară a procedurii FIV.

Comisia Direcției generale asistență medicală și socială se va întruni în ședință o dată la două săptămâni, la necesitate și mai frecvent, pentru evaluarea și aprobarea dosarelor. Procedura FIV va putea fi derulată în maxim 90 de zile.

Suma alocată anual pentru programul municipal este de șase milioane de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata