Douăsprezece, nu treisprezece partide, cum se aștepta, au semnat duminică „Pactul pentru Europa”, un acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova, asemănător celui de la Snagov, care a exprimat la vremea lui, în 1995, obiectivul strategic al clasei politice din România. Printre acestea se numără și PAS, care a beneficiat de dominația sa în Parlament și a adoptat recent o declarație de integrare europeană. Mai mult, formațiunea promovează modificarea Constituției în acest sens, relatează IPN.
Documentul, orientat spre obținerea unui consens național, evitarea controverselor, depășirea disensiunilor în materie europeană a fost generat de blocul nou constituit „Împreună” – cu Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare în calitate de componente. Cele patru formațiuni au lansat în aprilie ideea unui document de consens național, dar au criticat în repetate rânduri actuala guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru ceea ce au numit „monopolizarea” parcursului european al țării.
Surpriza, nelămurită pe parcursul zilei de duminică, a fost că de la semnarea Pactului a lipsit Partidul liberal-democrat al lui Vlad Filat. Mai mult, în virtutea informațiilor lansate anterior, o serie de medii au scris că Pactul a fost semnat de 13 formațiuni politice.
În esență, partidele-semnatare și-au asumat angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, partidele și-au luat „obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup și de partid”.
Cel de-al treilea punct al Pactului pentru Europa se referă la condamnarea războiului de agresiune „și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane și independente, manifestându-ne atașamentul profund principiilor dreptului internațional și convențiilor, care apără suveranitatea, independența și integritatea statelor semnatare ale Cartei ONU, principii recunoscute în Constituția Republicii Moldova și tratatele fundamentale ale Uniunii Europene”.
Semnarea „Pactului pentru Europa” reprezintă un moment de o simbolistică deosebită, care demonstrează că Uniunea Europeană (UE) nu are culoare politică, a declarat astăzi Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, după ce reprezentanții partidelor respective și-au luat angajamentul de a face front comun pentru a duce Republica Moldova în familia europeană.
Și Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, și-a exprimat convingerea că Republica Moldova și Ucraina au toate șansele să devină membre ale Uniunii Europene (UE) până la finele acestui deceniu. Menționând că se află pe final de mandat diplomatic, el a vorbit în română, dar a adresat în rusă un emoționant mesaj „acelor cetățeni din Republica Moldova, care privesc în direcția opusă UE. Din păcate, au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război. Deschideți rețelele sociale Vkontakte, Odnoklasniki, intrați în chat-urile din Crimeea sau cele din Donbas. Vedeți acolo dacă gazul s-a ieftinit. A devenit curentul electric mai ieftin după 2014 (anul în care a fost anexată Crimeea – n.r.)? Câți bărbați au mai rămas în acele familii? Mai urmăriți forumurile de discuții. Câți dintre cei din Crimeea, care au votat în 2014 la referendum de alipire la Rusia, au mai rămas în viață? Pentru că mobilizarea a avut loc, în primul rând, în Crimeea și Donbas. Bărbații de acolo au fost trimiși în prima linie și tot ei primii au și murit. Așa se întâmplă de fiecare dată cu cei pe care nu-i interesează politica”, a conchis ambasadorul Marko Șevcenko.