30 de autospeciale noi au ajuns în posesia Regiei „Autosalubritate”

Întregul lot de 30 de autospeciale noi, achiziționat în cadrul proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, a fost recepționat de către Întreprinderea Municipală Regia „Autosalubritate”. Potrivit autorităților, acestea sunt dotate cu încărcare din spate și au o capacitate de încărcare între 13 și 16 metri cubi. De asemenea, toate mijloacele de transport sunt echipate cu motoare diesel Euro 6, grație cărora vor fi reduse emisiile de gaze cu efect de seră.

 IGOR GÎRLEA, directorul Regiei „Autosalubritate”:  „Sunt 30 la număr, asta îi doar un lot. În total s-au achiziționat, pe parcursul anului 2023, 44 de autospeciale. Este cel mai mare proiect de cea mai mare anvergură din Republica Moldova, din istoria noastră.  Achiziția în cauză a fost în jur de 3,5 milioane de euro.”

 La rândul său, viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban a declarat că noile autospeciale sunt dotate cu tehnologii avansate, asigurând astfel siguranța șoferilor în trafic, iar hamalilor ușurință în procesul de încărcare și descărcare a containerelor.

 ILIE CEBAN, viceprimar al Capitalei:  „Putem spune că aceste autospeciale au fost testate de către colegi. Ulterior urmează instruirea specialiștilor. O parte au fost, din câte mi-au spus colegii, testate deja pe trasee. Sunt de o capacitate mai bună decât noi ne-am așteptat. Au posibilitatea de a evacua mai operativ și mai multe deșeuri decât era de așteptat.”

La evenimentul de recepționare a autospecialelor a fost prezent și reprezentatul companiei din România, desemnate câștigătoare în urma licitației organizate de autoritățile municipale.

PETRU TANȚĂ, reprezentantul companiei furnizoare de autospeciale:  „Este o onoarea noastră să ne aflăm astăzi aici și să facem acest proiect împreună cu domnii de la salubritate.  Sper într-adevăr să le folosească dânșii mulți ani, fără evenimente majore sau reparații capitale. Suntem alături de dânșii în orice problemă va apărea.”

Unul dintre angajații Regiei „Autosalubritate” care activează deja de 11 ani în calitate de șofer este Vasile Țarus. După mai mulți ani lucrați pe autospeciale învechite, bărbatul recunoaște că achiziționarea tehnicii noi este o bucurie care îi va ușura munca zilnică.

VASILE ȚARUȘ, șofer în cadrul Regiei „Autosalubritate”: „Ne va ușura cu mult mai mult munca, deoarece este cutia automată, nu este cutia manuală pe care toată ziua lucrezi. Este cald în ea. Când va fi sezonul cald are aer condiționat.  Autospecialele celea mai vechi erau deja mai uzate, mai vechi, se defectau.”

Potrivit datelor Regiei „Autosalubritate”, anual întreprinderea colectează aproximativ 190 de mii de tone de deșeuri, dintre care peste 10 mii de tone sunt sortate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata