NATO se pregătește de un amplu exercițiu militar: „Nu doar armata trebuie să fie capabilă să acționeze în caz de conflict sau război”

NATO se pregătește să desfășoare exercițiul Resilient Defender, care va fi cel mai mare de la Războiul Rece încoace. Acesta începe săptămâna viitoare și se va desfășura până în luna mai. Peste 90.000 de soldați vor lua parte la manevre.

Exercițiul se va concentra pe modul în care trupele americane vor sprijini aliații europeni din țările care se învecinează cu Rusia și de pe flancul estic al alianței în cazul unui conflict cu, cităm, „un adversar aproape egal”.

(Rob Bauer, șeful Comitetului militar al NATO)

„Aș spune că marea diferență față de acum un an este că s-au întâmplat multe lucruri în forțele armate și în organizațiile de apărare. Ceea ce nu s-a întâmplat în societățile noastre este conștientizarea faptului că nu doar armata trebuie să fie capabilă să acționeze în caz de conflict sau război. Acestea vor implica întreaga societate, fie că ne place sau nu. Nu spun că lucrurile vor merge prost mâine, dar trebuie să ne dăm seama că pacea nu este un fapt imuabil. De aceea avem planuri”.

Manevrele, a precizat NATO, vor implica peste 50 de nave, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă. Suedia, care speră să se alăture alianței în viitorul apropiat, va lua de asemenea parte la exerciții.

Ultima dată când NATO a organizat un exercițiu comparabil a fost în 1988. Atunci, au participat 125.000 de soldați.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata