Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că, în scurt timp, președintele Maia Sandu va veni cu anunțul privind depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova să obțină statutul de stat candidat la eurointegrare. Anunțul vine în contextul în care Ucraina a depus deja cererea de aderare, demers ce urmează a fi analizat de instituțiile europene, notează IPN.
În timpul vizitei la Chișinău a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și a Comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, președintele Maia Sandu a anunțat că războiul din Ucraina determină autoritățile să accelereze procesul de integrare europeană. Șeful statului a menționat că apropierea Republicii Moldova de blocul comunitar va oferi țării securitate și dezvoltare economică. În acest context, președintele Parlamentului spune că, în scurt timp, șeful statului va veni cu anunțuri importante pentru toți promotorii integrării europene.
„Va fi depusă această cerere și în foarte scurt timp va venit doamna președinte și va face publice detaliile despre acest gest. În discuții cu înaltul comisar, cu vicepreședintele Comisiei Europene am spus foarte clar că, prin votul ultimelor alegeri parlamentare și prezidențiale, marea majoritate a cetățenilor a ales integrarea europeană. Și prin comportamentul nostru din ultimele zile, ne-am demonstrat nouă înșine și celorlalți că suntem proeuropeni. Putem fi solidari, putem sări în ajutor, putem fi empatici și bine organizați. Noi credem cu tărie că Republica Moldova merită o perspectivă europeană foarte clară”, a spus Igor Grosu în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.
Președintele Parlamentului a explicat și decizia autorităților de la Chișinău de a nu se alătura țărilor occidentale în aplicarea sancțiunilor față de Federația Rusă. Igor Grosu spune că prioritatea Republicii Moldova este să gestioneze cât mai eficient criza refugiaților ucraineni.
„Prin deciziile noastre și prin comportamentul nostru am făcut ceea ce am putut face mai bine. Noi am avut grijă de oameni. Pe cei care vor să meargă pe calea sancțiunilor îi rog să se gândească la câteva lucruri, dacă aceste sancțiuni ar fi dus la securizarea noastră energetică, dacă i-ar fi ajutat pe oamenii care sunt acum pe drumuri, dacă asta ar fi oferit mai multă securitate cetățenilor noștri care se află pe teritoriul Rusiei, dacă sancțiunile ar fi ajutat la soluționarea situației din Transnistria. Pornind de la aceste lucruri, cred că am luat decizia cea mai corectă. Am luat decizia de a ne preocupa de sărmanii ucraineni, de a face ce putem noi mai bine aici”, a spus Igor Grosu.
Retorica privind depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a revenit în actualitate după ce, acum 2 zile, președintele Zelensky a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE. Ulterior, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care recomandă Comisiei și Consiliului Uniunii Europene să ofere Ucrainei statutul de stat candidat la aderare.