Alaiba, despre prețurile la combustibil: „Creșterea nu este legată de legea adoptată de PAS”

Creșterea prețurilor la carburanți nu este cauzată de faptu că legea adoptată de PAS este proastă, ci pentru că acestea sunt tendințele de pe piața mondială. Așa Dumitru Alaiba, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a comentat prețurile record stabilite de ANRE în weekend la benzină și motorină. Potrivit deputatului PAS, astfel de prețuri la combustibil sunt fixe în toată Europa, iar Moldova nu face excepție.

„În România, benzina costă aproape 40 de lei în banii noștri și așa mai departe în toată Europa. Am votat pentru această lege pentru că nu există concurență pe această piață și am decis să legăm prețul benzinei și motorinei de la benzinării de cotațiile Platts. Iar când o asemenea mizerie este pe piața internațională, nu te poți aștepta la mai ieftine benzină și motorină în Moldova. Această creștere a prețului nu are legătură cu legea adoptată de PAS. Dacă am avea aceeași evoluție a situației pe piața internațională, indiferent de modalitatea de stabilire a prețurilor, oricum ar fi o creștere de preț”, a spus Alaiba.

Potrivit deputatului, cetăţenii vor simţi imediat scăderea preţurilor la carburanţi atunci când va exista o scădere la nivel internaţional.

„Legea spune că prețul este stabilit zilnic pe baza cotațiilor Platts. Câteodată pierzi, alteori câștigi. Nu cred că prețurile externe sunt eterne, iar când vor scădea, o vom simți. Putem face multe, dar nu putem controla piața mondială”, a adăugat deputatul.

Prețul maximal de comercializare al benzinei și motorinei de tip standard este stabilit direct de către ANRE în conformitate cu noua metodologie de calcul, adoptată de majoritatea PAS în toamnă. De atunci, benzina s-a scumpit cu 9,24 lei per litru și cu 11,43 lei per litru, în cazul motorinei standard.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata