Ana Revenco, despre cazul în care o ambulanță a fost nevoită să cedeze unei delegații oficiale: „Este regulament clar”

Ministrul de Interne face lumină în cazul ambulanței care, deși transporta o pacientă și avea girofarul pornit, a fost oprită în trafic pentru a permite trecerea unei delegații oficiale. Incidentul a avut loc în ziua ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României. Ministrul Ana Revenco spune că potrivit protocolului, instituțiile situațiilor de urgență sunt anunțate în prealabil despre prezența pe traseu a delegațiilor oficiale pentru ca ambulanțele și pompierii să-și ajusteze itinerarul. Șefa de la Interne spune că Centrul Național de Urgență în Medicină a fost informat despre prezența convoiului oficial pe traseu, notează IPN.

Ministrul de interne spune că legislația prevede clar că toate autospecialele serviciilor de urgență sunt redirecționate, în prealabil, pe alte trasee pentru ca delegațiile oficiale să se deplaseze nestingherit. Șefa de la MAI spune că a solicitat raport pe acest caz pentru a stabili cine se face vinovat de situația creată.

„Există o normă pe care trebuie s-o aplice polițistul în acest caz. Există o prevedere a regulamentului circulației rutiere, care spune clar cui i se acordă prioritate în astfel de situații. Eu asta aștept de la polițistul de patrulare să facă, nu să interpreteze legea. Pentru că putea fi o situația nu neapărat cu un convoi cu oficiali și o ambulanță, puteau fi și alte mijloace de transport și autospeciale antrenate. Noi avem protocoale de securitate internațională, care sunt gândite astfel încât să ghideze clar activitatea agentului de patrulare. Autospecialele, urgența medicală, dar și pompierii sunt informați în timp util despre sectoarele care nu vor fi accesibile, astfel încât ei să-și poată ajusta rutele ”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Ana Revenco pasează responsabilitatea către reprezentanții Centrului Național de Urgență în Medicină care ar fi fost informați despre prezența delegației oficiale pe traseu.

„Am întrebat dacă au fost sau nu primite instrucțiuni clare. Nu este pentru prima dată când primim delegații. Despre prezența delegației au fost informate, în mod obișnuit, toate serviciile de urgență. Toate protocoalele sunt gândite ținând cont de principiul de bază că viața are prioritate, astfel încât să lase și spațiu și timp autospecialelor să ajungă la destinație, totodată respectând protocolul. Centrul Național de Urgență în Medicină a primit informația despre prezența delegației oficiale”, a mai spus Ana Revenco.

Anterior, ministrul sănătății Ala Nemerenco a confirmat că ambulanța, oprită în trafic de un agent de patrulare, pentru a nu stingheri deplasarea delegației oficiale, transporta o pacientă care avea un traumatism la cap. Femeia era transportată la Institutul de Medicină Urgentă pentru investigații.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata