Ana Revenco: „Fostul lider al PDM, Vladmir Plahotniuc, nu se află în căutare internațională”

Fostul lider al PDM, Vladmir Plahotniuc, nu se află în căutare internațională. Potrivit Ministrului de Interne, Ana Revenco, fișa lui Plahotniuc nu este una activă, motiv pentru care autoritățile centrale au lansat demersuri directe către autoritățile din țările în care se cunoaște sau în care se presupune că se află. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate de la ProTV.

(Ana Revenco, ministrul de Interne)

„Statutul acestor persoane în baza de date Interpol nu a suferit schimbări, nici măcar în ultimul an. Urmează ca Procuratura din Moldova să primească răspuns corespunzător la aceste solicitari. Este o decizie independentă a Secretariatului Interpolului de a anunța pe cineva sau nu în căutare, urmare a analizei dosarului depus, nu doar în baza  exclusivă a informațiilor care sunt livrate, dar se analizează dosarul mult mai amplu și se ia in calcul prezența în spațiul public a persoanelor vizate în dosare.”

Pe 29 mai, dosarul „Frada bancară”, în care este vizat fostul lider al PDM, Vladmir Plahotniuc, a fost trimis în instanța de judecată. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel, în lipsa învinuitului.

În cadrul dosarului, fostul lider PD a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit probatoriului, în perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum și alți doi vice-guvernatori, acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere a mijloacelor financiare din sistemul bancar national.

Totodata, ce ține de alt ex-viceguvernator al BNM, urmarirea penală în privința acestuia nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea la tratament peste hotarele țării, circumstanțe constatate prin documentele medicale prezentate de către avocatul său.

Prin urmare, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc, era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, din care făceau parte grupul criminal organizat condus Veaceslav Platon, grupul criminal condus de catre Vladimir Andronachi și grupul criminal organizat condus de către Ilan Șor.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata