ANRE a inițiat procedura de aplicare a sancțiunii financiare în privința SRL „Moldovatransgaz”

La data de 9 august 2023, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inițiat procedura de sancționare financiară a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”, pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz” – condiție obligatorie conform Pachetului Energetic III.

SRL „Moldovatransgaz” nu s-a conformat cerințelor legale de separare în conformitate cu unul dintre modelele stabilite de art. 23 al Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale și nu a depus la ANRE cererea privind certificarea sa, notificând despre imposibilitatea finalizării procesului de separare, se arată în comunicatul ANRE.

Potrivit art. 113 alin. (3) lit. b) din Legea cu privire la gazele naturale: „Agenția aplică, prin hotărâre, sancțiuni în mărime de cel puțin 10% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență pentru: (…) b) nerespectarea de către operatorul sistemului de transport a obligațiilor aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală și/sau a hotărârilor adoptate de Agenție în scopul înlăturării încălcărilor constatate în acest sens”.

Astfel, ANRE a stabilit ședința pentru audierea administratorului SRL „Moldovatransgaz” și examinarea aplicării sancțiunii financiare întreprinderii respective la data 8 septembrie 2023.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata