Explozie la o uzină militară în Rusia: Un mort şi cel puţin nouă persoane date dispărute, potrivit autorităţilor

O persoană a decedat, iar alte cel puţin nouă sunt date în continuare joi dispărute după explozia survenită cu o zi în urmă la o uzină domeniul apărării în Serghiev Posad, o localitate situată la nord-est de Moscova, a anunţat Comitetul de anchetă rus, responsabil cu investigarea incidentului, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat publicat pe Telegram, filiala regională a Comitetului de anchetă consemnează „60 de persoane, care au solicitat asistenţă medicală, nouă date dispărute şi o femeie decedată la spital”.

La rândul său, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă rus indicase anterior pentru AFP că 12 persoane sunt date dispărute. „Căutările continuă”, a precizat ministerul.

O puternică explozie s-a produs miercuri la un depozit de artificii la aproximativ 50 km de Moscova, potrivit autorităţilor regionale.

Un total de 400 de persoane sunt „implicate” în căutări, a precizat joi Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă pe Telegram, publicând imagini ale sitului distrus. Se pot vedea grămezi de cărămizi, excavatoare în acţiune, precum şi salvatori cu cască, unii însoţiţi de câini de căutare.

„Anchetatorii au efectuat percheziţii la compania Piro-Ross după ce incendiul declanşat în depozitul (acesteia)”, a precizat Comitetul de anchetă rus, deşi agenţiile de presă ruse oficiale au relatat miercuri despre o explozie şi nu de un incendiu.

„Treizeci şi patru de persoane au fost interogate în calitate de martori”, iar directorul tehnic al companiei a fost reţinut în calitate de „suspect”, a adăugat organul de anchetă.

Guvernatorul regional, Andrei Vorobiov, a dat asigurări miercuri că anchetatorii cred că nu a fost vorba de un atac cu dronă, deşi capitala rusă şi regiunea sa sunt vizate în mod regulat de astfel de atacuri atribuite Ucrainei.

Astfel, potrivit versiunii oficiale, o explozie s-a produs într-un depozit închiriat de materiale pirotehnice aparţinând companiei Piro-Ross pe teritoriul fabricii de opto-mecanică din Serghiev Posad. Cu toate acestea, în timpul interogatoriului, directorul firmei menţionate, Serghei Ceankaev, a declarat că explozia a avut loc într-un depozit din apropiere unde erau stocate ţevi metalice şi nu se aflau materiale inflamabile, potrivit The Moscow Times.

În acelaşi timp, canalul de Telegram „112” a transmis despre o posibilă lovitură cu dronă asupra fabricii. Canalul „Baza” a precizat că drona ar fi putut lovi un camion cu praf de puşcă în incinta întreprinderii şi ar fi putut provoca o explozie de mare amploare, dar autorităţile au respins din start această versiune, insistând asupra unei „erori umane”.

Cu toate că oficialii ruşi au încercat să acrediteze ideea că fabrica producea în principal artificii, canalul de telegram „Agenţvo” a documentat că fabrica Zagorsk din Serghiev Posad participă la dezvoltarea unui bombardier stealth de nouă generaţie. După cum arată site-ul de achiziţii publice al guvernului rus, această fabrică de lângă Moscova nu numai că continuă să furnizeze dispozitive optice forţelor de securitate ruse, dar din 2019 participă la dezvoltarea bombardierului stealth purtător de rachete de nouă generaţie „Poslanik” (Mesagerul).

Acest avion de luptă va fi capabil să transporte rachete de croazieră strategice, bombe de înaltă precizie, arme hipersonice şi va fi echipat cu dispozitive de comunicaţii şi război electronic, conform canalelor de Telegram citate.

Ministrul adjunct al apărării, Aleksei Krivoruciko, a promis în 2019 că acest bombardier va intra în serviciu până în 2027.

Fabrica din Zagorsk face parte din corporaţia de stat din industria rusă de apărare Rostec şi dezvoltă şi produce dispozitive optice şi optoelectronice pentru armată şi instituţiile de forţă, industrie şi sectorul medical.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata