Apartamente de milioane, automobile de lux și donații de zeci de mii de euro. Averile judecătorilor de la Curtea de Apel

Apartament de aproape 200 de metri pătrați, automobil de lux și donații de zeci de mii de euro pentru studiile copiilor  asta au raportat șefii de la Curtea de Apel Chișinău în declarațiile lor de avere și interese personale, scrie Anticorupție.md.

Anul 2020 a fost unul prosper pentru președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima. Anul trecut, familia magistratului a devenit proprietara unui apartament de 193,8 metri pătrați, în valoare de 1.463.932 de lei, după ce Clima a vândut două apartamente și s-a ales cu suma de 1,2 milioane de lei. Unul dintre cele două imobile a fost vândut Verei Siminel, soacrei judecătorului. Aceasta și-a ajutat și nepotul, livrând 2.250 de euro pe contul fiului magistratului, Vlad-Tudor Clima, drept ajutor financiar pentru achitarea studiilor. Tânărul a primit cu același scop alte 29.300 de euro de la fratele și de la tatăl judecătorului. În același timp, Nicolae Clima și-a ajutat fiul și pentru dobândirea cotei-părți din imobil, transferând 10.000 de euro în contul său. Veniturile din salariu și din activitatea didactică ale președintelui Curții de Apel Chișinău în 2020 constituie 376 de mii de lei.

Vicepreședinta Curții de Apel Chișinău, Nelea Budăi, a schimbat anul trecut un Range Rover, pe care l-a vândut cu 240 de mii de lei, pe un Toyota Land Cruiser Prado de patru ori mai scump. Automobilul nou-nouț a costat 846.253 de lei. Pentru a-și permite achiziția magistrata a împrumutat 15 mii de euro de la o persoană fizică, fără dobândă, sumă pe care s-a angajat să o întoarcă în anul curent. Din salariu, activitatea didactică, alocații, pensii și indemnizații, în 2020, Nelea Budăi și soțul său au încasat peste 600 de mii de lei.

Spre deosebire de colegii săi, vicepreședintele Curții de Apel Chișinău, Iurie Iordan, nu a făcut achiziții importante în 2020, potrivit declarației lui de avere și interese personale. Magistratul a obținut anul trecut un salariu de 373 de mii de lei, în timp ce soția sa a ridicat un salariu de 404 mii de lei de la SPPS. De asemenea, soția lui Iordan a avut o pensie de la CNAS în mărime de 63.600 de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata