Avocatul lui Stoianoglo, către guvernare: „Valorile unui stat democratic nu sunt priorități pentru ei”

Unul dintre avocații lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, se arată indignat de „tăcerea” diplomaților străini acreditați în țara noastră, după avizul negativ al Comisiei de la Veneția pe subiectul shimbărilor făcute la legea cu privire la Procuratură.

„Reacțiile politicienilor aflați la guvernare indică clar că valorile unui stat democratic nu sunt priorități pentru ei. Foarte mult aș fi vrut să mă expun și în privința poziției misiunilor diplomatice și/sau a partenerilor de dezvoltare pe marginea criticilor Comisiei de la Veneția dar, cu părere de rău, nu am văzut niciuna. Vreau să cred că această pauză este doar pentru a coordona cu Capitalele lor o reacție asupra acestei critici fără de precedent a actualei guvernări, în încercarea de a institui controlul politic asupra procuraturii. Sper că, în scurt timp, vom vedea reacția”, a scris Iurie Mărgineanu.

La numai câteva zile dupa avizul dat de Comisia de la Veneția, potrivit căruia Alexandr Stoianoglo trebuie să fie restabilit în funcție, și la două zile după declarațiile sale că nu are de gând să demisioneze, procurorii au iniţiat un nou dosar pe numele procurorului general suspendat.

De această dată, Stoianoglo este învinuit pe două capete de acuzare, divulgarea datelor urmărirei penale, dar şi pentru inviolabilitatea vieţii personale.

Mai exact, potrivit anticorupție.md, noile acuzații au legătură cu publicare de către Stoianoglo a unor conversații dintre fostul Procuror General, Viorel Morari și fostul șef al Delegației UE în Moldova, Peter Michalko.

Totodată, alături de Alexandr Stoianoglo va fi vizat şi fostul procurer, Carolina Vidraşco-Brînza, cel care instrumentează cauza penală întocmită pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, care a părăsit sistemul procuraturii la începutul lunii noiembrie curent.

Reiterăm că pe cinci octombrie curent, procurorul general al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut, fiind cercetat penal pentru cinci capete de acuzare: abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Alexandr Stoianoglo califică drept aberații învinuirile aduse și declară că totul se face la indicația președintelui țării Maia Sandu.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata