Batrâncea, depsre participarea la recepția dată de Ambasada Rusiei: „Dacă nu răspund invitațiilor, înseamnă că nu țin cont de această țară”.

Solicitarea privind instituirea unei parități diplomatice cu Rusia este una iresponsabilă și lipsită de profesionalism. Astfel califică vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, președinte al Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, declarațiile deputatului PAS Adrian Cheptonar, care a cerut examinarea opțiunii de a reduce numărul diplomaților ruși din Republica Moldova. Vlad Batrîncea spune că responsabil de acest subiect este Ministerul de Externe, nu deputații din Parlament, notează IPN.

Deputatul PAS, Adrian Cheptonar, a cerut Executivului examinarea posibilității instituirii unei parități diplomatice cu Rusia. Vicepreședintele Parlamentului califică această solicitare drept iresponsabilă și spune că nu numărul diplomaților ruși aflați în Republica Moldova ar trebui redus, ci ar trebui majorat numărul diplomaților moldoveni în Federația Rusă.

„Pentru un deputat și un demnitar de stat o astfel de declarație este iresponsabilă și lipsită total de profesionalism. E o declarație populistă. Noi trebuie să mărim statele de personal în ambasada noastră de la Moscova. Eu am fost într-o vizită oficială la Moscova, ulterior am avut o întrevedere cu ministrul Popescu și l-am informat că 40 de organizații diasporale, moldovenii noștri din Moscova, sute de mii de cetățeni au făcut un apel către Chișinău ca să fie majorat numărul personalului, pentru că la consulat oamenii noștri nu pot ajunge luni de zile, telefonul nu lucrează. Noi trebuie să mărim statele de personal la Moscova ca să avem grijă de cetățenii noștri, pentru că acești cetățeni asigură o parte din economia țării, ei sunt cei care trimit acasă bani”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Mai mult, fruntașul socialist spune că a participat fără remușcări la recepția dată de ambasada Federației Ruse cu ocazia zilei Rusiei. Vlad Batrîncea spune că în calitate de vicepreședinte al Parlamentului este obligat să onoreze invitațiile care-i sunt lansate.

„Da, am fost la recepția de ziua Rusiei, pe 29 iunie voi fi la recepția dată de ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenței. Săptămâna trecută am avut întrevederi cu ambasadorii Bulgariei și Ungariei. În perioadă de criză, de război, este și mai important dialogul politic. În perioada de război crește rolul diplomaților, trebuie de mers și de comunicat. Este obligația mea în calitate de deputat să particip la toate ambasadele care mă invită. Dacă nu răspund invitațiilor, înseamnă că nu țin cont de această țară”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a confirmat că este analizată opțiunea aplicării unei parități diplomatice cu Rusia. Adică, Republica Moldova ar urma să acrediteze același număr de diplomați ruși, câți diplomați moldoveni sunt acreditați în Federația Rusă. În prezent, raportul este de 6 diplomați moldoveni la 40 de diplomați ruși.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata