Magistrații de la CSM și CSJ cer și ei majorarea salariilor

Consiliul Superior al Magistraturii a votat unanim, cu opt voturi, pentru înaintarea unei hotărâri către Parlament și Guvern prin care să solicite ca salariile funcționarilor din cadrul CSM și Curții Supreme de Justiție să fie aduse la nivelul salariilor angajaților altor puteri de stat, cât și majorarea salariilor pentru personalul instanțelor judecătorești.

Membrii Consiliul Superior al Procurorilor sunt indignați de modificările adoptate de Guvern privind Legea bugetului de stat pentru anul 2023, pe motiv că doar unii judecători și miniștri vor beneficia de lefuri mai mari. Opinia CSP pe marginea acestui subiect a fost remisă în adresa Parlamentului, iar documentul a fost făcut public.

„Redacția actuală a Proiectului, în varianta aprobată de Guvern, creează premisele și riscul instituirii unei discriminări în raport cu salarizarea procurorilor, ceea ce nu este compatibil nici cu esența principiilor de drept, dar nici cu practicile consacrate circumscrise subiectului”, se arată în document.

Amintim că miniștrii și unii judecători vor beneficia de lefuri mai mari. Conform proiectului publicat de Guvern, indicele de referință pentru leafa de ministru ajunge la 3600 de lei. Același indicator se va referi și la vicepremier, dar și la secretarul de stat al Guvernului. În total, un salariu ar putea ajunge până la 50.000 lei lunar. Pentru comparație, actualmente, valoarea de referință pentru ultima funcție este de 1800 de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata