Batrîncea: „PSRM, MAN și alte partide politice au decis să-și consolideze eforturile și să facă front comun la prezidențialele din această toamnă”

Partidul Socialiștilor și unele partide extraparlamentare își propun identificarea unui candidat comun pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Candidatul comun trebuie să fie un personaj apolitic, cu o pregătire temeinică. O spune vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea. Potrivit lui Batrîncea, PSRM, MAN și alte partide politice au decis să-și consolideze eforturile și să facă front comun la prezidențialele din această toamnă, notează IPN.

Socialistul Vlad Batrîncea recunoaște că PSRM ar putea să nu aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale, ci să susțină, împreună cu alte formațiuni, un candidat comun. Potrivit lui Batrîncea, la discuțiile privind identificarea unui candidat comun participă PSRM, MAN și alte partide, care ar avea șanse să acceadă în următorul Parlament.

„Discutăm eventualitatea unui candidat comun. Nu este ușor de identificat un candidat pentru că fiecare partid își are propria agendă, interese. Noi am propus să avem candidat comun, considerăm acest lucru de bun-simț, pertinent. Există acest scenariu când putem să ne unim în jurul unui candidat sau, eventual, în jurul a doi candidați, în funcție de anumite înțelegeri. Noi înțelegem foarte bine că eforturile trebuie consolidate. Maia Sandu va folosi la greu resursa administrativă și resurse externe. Mai multe partide extraparlamentare participă la aceste discuții, sunt partide care au susținere, e vorba de cei care au șanse să acceadă în Parlament la anul, pentru că peste un an deja intrăm în parlamentare”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Vlad Batrîncea spune că persoana care va fi identificată în calitate de candidat comun la prezidențiale nu va avea apartenență politică. Un anunț oficial în acest sens urmează să fie făcut în perioada februarie – martie.

„Candidatul comun nu poate reprezenta un singur partid politic, pentru că atunci el nu mai este candidat comun, ci este candidatul unui partid cu susținerea altor partide. Candidatul trebuie să fie apolitic și trebuie să fie deasupra unor interese partinice, trebuie să fie un om bine pregătit și să apere statul de drept, justiția, alegerile libere și corecte, libertatea presei. Nu este un proces ușor. Evident, Igor Dodon este unul dintre potențialii candidați, nu cred că asta este o surpriză pentru cineva. Dar când vorbesc de candidat comun, este vorba de un candidat care nu este înaintat de un partid politic. Sper să avem ce comunica cetățenilor în perioada lunilor februarie-martie”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Potrivit președintelui în demisie a comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, alegerile prezidențiale ar putea avea loc în luna octombrie 2024. De asemenea, scrutinul prezidențial ar putea avea loc în aceeași zi cu referendumul republican privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata