BCS propune indexarea pensiilor începând cu 1 ianuarie. Deputat: „Consideraţi că este suficient 320 de lei pe lună pentru pensia minimă?”

Parlamentarii fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au susținut astăzi un briefing de presă, în cadrul căruia și-au expus viziunea față de propunerile guvernării de indexare a pensiilor, prevăzute în proiectul bugetului pentru anul 2023 și au enunțat inițiativele fracțiunii BCS de susținere socială a persoanelor vârstnice.

Deputata Alla Darovannaia a menționat că în conformitate cu constatările Organizației Internaționale a Muncii persoanele vârstnice fac parte din una din cele mai vulnerabile categorii sociale, dat fiind că nu au posibilitatea de a obține venituri din propria muncă. În acest context, deputații BCS s-au referit la două inițiative legislative ale fracțiunii menite să susțină această categorie de cetățeni.

Este vorba despre acordarea persoanelor vârstnice a unui suport financiar anual, așa numitei a 13-a pensii, mărimea căreia va fi în valoare de cuantumul pensiei medii încasate pe parcursul anului curent, dar care nu depășește salariul mediu pe economie. Acest suport se propune de a fi acordat până la 31 decembrie al anului în gestiune.

De asemenea, în legătură cu faptul că indexarea pensiei va avea loc la 1 aprilie, cea din 1 octombrie fiind anulată de către actuala guvernare, se propune ca indexarea să fie efectuată la data de 1 ianuarie, pentru a putea compensa creșterea preturilor, înregistrată în anul precedent.

„Consideraţi că este suficient 320 de lei pe lună pentru pensia minimă și încă începând cu 1 aprilie, când prețurile medii de consum în luna octombrie 2022, comparativ cu luna octombrie 2021, au crescut cu 34,62%?”, a menționat Alla Darovannaia, remarcând că astăzi pensionarii moldoveni nu mai ştiu ce să facă cu banii puţini pe care îi au: să mănânce, să plătească facturile aberante la utilităţi sau să cumpere medicamente.

La rândul său, deputatul Vladimir Odnostalco a ilustrat prin exemple acțiunile autorităților în raport cu cele mai vulnerabile segmente ale populației. Deputatul a amintit că, ajuns la guvernare, partidul PAS a anulat cea de-a doua indexare a pensiilor, care, în condiții de criză ar sprijini în mod semnificativ pensionarii.
„Guvernul a furat acești bani din buzunarul pensionarilor. Prima dată a furat când a anulat cea de-a doua indexare și a doua oară îi va fura dacă refuză să indexeze pensiile de la începutul anului, adică de la 1 ianuarie și nu de la 1 aprilie”, a spus Vladimir Odnostalco.
El a menționat că un pensionar cu o pensie minimă de 2.278 de lei, în perioada 1 ianuarie – 1 aprilie, va pierde lunar 778 de lei. În trei luni, această persoană ar urma să fie lipsită de 2.334 de lei.
„Doar în 2023, guvernul PAS va fura peste 4,2 miliarde de lei de la cei mai săraci cetățeni – pensionari și persoane cu dizabilități! Să comparăm, fondul de vulnerabilitate declarat de autorități se va ridica la 5 miliarde! Drept urmare, doar guvernarea PAS, băncile și companiile petroliere, care primesc profituri exagerate, datorită PAS, vor avea de câștigat”, a subliniat deputatul.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata