Belarus: Viktor Babariko, considerat cel mai puternic adversar al lui Lukașenko, riscă să fie condamnat la 15 ani de închisoare

Procuratura Generală a Belarusului a solicitat 15 ani de închisoare într-o colonie corecțională de maximă siguranță cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de conducere pentru ex-bancherul Viktor Babariko, care nu a fost admis la alegerile prezidențiale. Cu o zi înainte, la Minsk au început dezbaterile despre cazul omului de afaceri, care era considerat cel mai puternic adversar al lui Alexander Lukashenko.

Ieri, zeci de susținători ai politicianului au venit la tribunal pentru a-l sprijini.

Fostul șef al Belgazprombank este acuzat că a acceptat mită la o scară deosebit de mare de către un grup organizat, precum și spălare de bani. În același timp, el însuși numește dosarul penal fabricat tocmai cu scopul de a-l împiedica să participe la lupta pentru postul de șef al statului. El a fost reținut în așteptarea înregistrării candidaților de către Biroul Electoral.

În urma alegerilor prezidențiale, care au fost câștigate de Lukașenko pentru a șasea oară la rând, au izbucnit proteste în toată țara. Aceștia au fost însoțite de acțiuni dure împotriva protestatarilor de către autorități. Peste o mie de persoane au fost reținute. Mulți lideri de opoziție, în special Svetlana Tikhanovskaya, au fost forțați să fugă în străinătate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata