Putin: „Lovitura de stat din Ucraina, în 2014, care a dus la împărțirea țării și ieșirea din componența ei a Crimeei, a fost organizată de Statele Unite”

Lovitura de stat din Ucraina în 2014, care a dus la împărțirea țării și ieșirea din componența ei a Crimeei, a fost organizată de Statele Unite, susținută de statele Europei. Despre aceasta a declarat președintele rus Vladimir Putin în articolul său „Fii deschis, în ciuda trecutului” (Быть открытыми, несмотря на прошлое), publicat marți, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

„De ce SUA au organizat o lovitură de stat, iar țările Europei au sprijinit-o, provocând o scindare în Ucraina și retragerea Crimeei din componența sa?”, a spus în articolul liderului rus. În general, vorbind despre tema situației de pe continentul european după încheierea Războiului Rece și extinderea NATO, Putin subliniază că „multe țări au fost puse în fața alegerii artificiale – să fie ori cu Occidentul colectiv, ori cu Rusia”.

„De fapt, acesta a fost un ultimatum”, a subliniat el. Președintele rus a menționat că „exemplul tragediei ucrainene din 2014” arată ce „consecințe pot avea astfel de politici agresive”. „Europa a sprijinit activ lovitura armată neconstituțională din Ucraina. De aici a început totul. De ce a fost necesar acest lucru? Atunci, actualul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost deja de acord cu toate cerințele opoziției”, a spus Putin.

Sursa: Noi.md 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata