Biden cere serviciilor secrete un raport despre originea Covid. Apar indicii care alimentează teoria virusului scăpat din laborator

Deși contestată mult timp de experți și clasificată drept o conspirație, teoria potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 a scăpat din laboratorul din Wuhan a revenit în forță în ultimele săptămâni. Chiar dacă în continuare este necunoscută, originea Covid-19 reprezintă motivul unui schimb de replici dure între Statele Unite și China, iar informațiile contradictorii sau rapoartele evazive ale investigatorilor nu fac decât să arunce și mai multe umbre de îndoială asupra acestei probleme. Președintele american Joe Biden a cerut serviciilor secrete un raport privind originea virusului în 90 de zile.

Pandemia de Covid-19 a alimentat teoriile conspirației deja existente, o parte dintre acestea făcând referire la scenariul potrivit căruia virusul ar fi scăpat în urma unei erori din Laboratorul din Wuhan, China. Altele spun chiar că virusul a fost „trimis” intenționat în lume, pentru a omorî cât mai mulți oameni.

Deși părea că lumea nu se mai gândește la astfel de opțiuni legate de originea coronavirusului, diverse rapoarte făcute publice, dar și declarațiile experților în sănătate care contestă faptul că pandemia a apărut în mod natural, a readus subiectul pe buzele tuturor.

În acest fel, în ultimele luni, ideea coronavirusului produs în laborator, catalogată inițial ca fiind o teorie ridicolă, a început să recâștige teren.

Potrivit unui raport de informații al SUA citat de Wall Street Journal, în care sunt dezvoltate informații publicate sumar de Departamentul de Stat, într-o fișă emisă în ultimele zile ale administrației Trump, trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit în noiembrie 2019 și ar fi solicitat internarea pentru a primi îngrijiri medicale. În document este precizat faptul că pacienții manifestau „simptome compatibile atât cu Covid-19, cât și cu o boală sezonieră obișnuită”.

Noile dezvăluiri, între care numărul de cercetători, momentul îmbolnăvirii lor sau date legate de internare, au fost făcute publice înaintea unei reuniuni a organismului decizional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În cadrul întrunirii va fi discutată, cel mai probabil, următoarea fază a investigației asupra originilor Covid-19.

Datele publicate de Wall Street Journal au fost contestate de  autoritățile chineze și clasificate ca fiind „total false”.

Noul raport vine la câteva luni după ce, la sfârșitul lunii martie, echipa Organizației Mondiale a Sănătății care a investigat originile coronavirusului și-a publicat raportul final asupra descoperirilor, concluzionând că ipoteza unui accident de laborator este „extrem de improbabilă” și că explicația cea mai plauzibilă este o transmitere naturală de la lilieci la om. Pe de altă parte, aceiași experți OMS au criticat autoritățile de la Beijing pentru că nu le-au pus la dispoziție toate datele privind pandemia, mai ales cele de la început.

Președintele american Joe Biden cerut miercuri comunității serviciilor de informații să-și „dubleze” eforturile pentru a putea stabili o concluzie definitivă privind originea coronaviruslui, având în vedere că acum ambele ipoteze – virus dezvoltat pe cale naturală sau virus creat în laborator – sunt pe masă, fără a putea fi favorizată vreuna din ele.

Biden vrea să primească un raport în trei luni.

„Am cerut Comunității de Informații să-și dubleze eforturile în colectarea și analiza datelor care ne-ar putea aduce mai aproape de o concluzie definitivă și să-mi prezinte un raport în 90 de zile”, a spus Joe Biden miercuri, într-o declarație prezentată de Casa Albă.

Liderul de la Washington a adăugat că a cerut inclusiv implicarea laboratoarelor și a altor agenții din SUA, dacă este nevoie.

El a mai spus că, dacă tebuie, vor fi adresate noi întrebări Chinei și a cerut, de asemenea, Comunității de Informații să informeze și Congresul asupra evoluțiilor investigației.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata