Biroul Național de Statistică anunță micșorarea PIB-ului în trimestrul II al anului 2022. Chicu: Ministrul Economiei e tot un „lemne.md”

Biroul Național de Statistică (BNS) informează că Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul II 2022 a însumat 64,3 miliarde lei, prețuri curente de piață. Comparativ cu trimestrul II 2021, PIB s-a micșorat, în termeni reali, cu 0,9% pe seria brută și cu 0,6% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit BNS, în semestrul I 2022 Produsul Intern Brut a constituit în valoare nominală 120,6 miliarde lei, menținându-se, în termeni reali, la nivelul primului semestru al anului trecut.

În trimestrul II 2022 valoarea adăugată brută (VAB) total pe economie, cu o pondere de 85,8% la formarea PIB, a contribuit la reducerea PIB cu 0,4%, volumul VAB fiind în scădere, de asemenea, cu 0,4% față de cel înregistrat în trimestrul II 2021.

La micșorarea PIB în trimestrul II 2022 față de trimestrul II 2021 au contribuit în special următoarele activități:

  • Construcțiile (generând scăderea PIB cu 3,0%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitate cu 28,1%;
  • Industria prelucrătoare (-0,7%), cu o pondere de 9,8% la formarea PIB și o reducere a VAB cu 6,5%;
  • Tranzacțiile imobiliare (-0,4%), cu o pondere de 6,7% la formarea PIB și o reducere a VAB cu 4,9%;
  • Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,4%), cu o pondere de 1,8% la formarea PIB și o reducere a VAB cu 27,3%;
  • Agricultură, silvicultură şi pescuit (-0,3%), cu o pondere de 5,3% la formarea PIB și o reducere a VAB cu 6,0%.

Impozitele nete pe produs cu o pondere de 14,2% la formarea PIB au contribuit la descreșterea PIB cu 0,6%, volumul lor micșorându-se cu 3,8%.

Din punct de vedere al utilizării (vezi Tabelul A1 din anexă) descreșterea PIB în trimestrul II 2022 față de trimestrul II 2021 s-a datorat în principal:

  • Formării brute de capital fix (generând scăderea PIB cu 3,2%), al cărui volum s-a micșorat cu 11,3%, constituind 24,0% din PIB;
  • Consumului final al gospodăriilor populației (-0,4%), al cărui volum s-a micșorat cu 0,5%, constituind 81,4% din PIB.

Cu o reacție la anunțul Biroului Național de Statistică, privind scăderea PIB-ului în trimestrul II al anului 2022, a venit ex-Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, care a ținut să o acuze pe Maia Sandu și guvernarea PAS de faptul că nimănui nu-i pasă de economie, iar problema majoră, potrivit lui, este că în combinație cu inflația galopantă, recesiunea economică ar însemna cu mult mai grave lucruri, decât niște statistici seci.

„”Nu-i nimic strașnic, vom înlocui cu importuri” … va zice guvernarea. Problema majoră este că în combinație cu inflația galopantă, recesiunea economică înseamnă cu mult mai grave lucruri, decât niște statistici seci. Spre regret, statistica trimestrului III și a întregului an 2022 va arăta cu mult mai grav. Nu se ocupă nimeni de economie. Maia Sandu continuă să asalteze lumi paralele, iar ministrul ei al economiei e tot un „lemne.md”…”, a scris Ion Chicu pe canalul său de Telegram.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata