Boris Johnson își păstrează funcția

În ciuda furiei stârnite după luni de scandal, premierul britanic Boris Johnson și-a salvat postul, câștigând un vot de cenzură din partea majorității sale, din care riscă, totuși, să iasă și mai slăbit.

La doi ani și jumătate de la victoria sa triumfală la urne, liderul de 57 de ani, din ce în ce mai contestat, a demonstrat încă o dată capacitatea de a supraviețui din cele mai periculoase situații. El rămâne însă  implicat în afacerea „partygate”, petrecerile stropite cu alcool organizate în Downing Street în cursul lockdownurilor, iar votul a arătat diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator..

Din cei 359 de parlamentari conservatori care au votat, 211 s-au pronunțat în favoarea fostului primar al Londrei, față de 148 care au vrut să-l înlăture, un grup considerabil de rebeli susceptibili de a paraliza acțiunea guvernului.

La sfârșitul lui 2018, Theresa May a supraviețuit unei moțiuni de cenzură cu o marjă mai largă decât succesorul ei, înainte de a demisiona câteva luni mai târziu, prea fragilizată pentru a conduce. Boris Johnson a refuzat total până acum să demisioneze.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata