Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ar putea avea aceeași soartă ca cea de la Cernobîl

Agenția Internațională pentru Energie Atomică lucrează pentru a trimite o echipă internațională de experți în Ucraina pentru a verifica siguranța nucleară a centralei nucleare Zaporojie, ocupată acum de Rusia. Acest lucru a fost anunțat luni, la Viena, de șeful agenției, Rafael Grossi.

El a adăugat că autoritățile ucrainene l-au abordat pe el și pe secretarul general al ONU cu o solicitare de „a asigura eliberarea” instalației – cea mai mare centrală nucleară din țară și din Europa – și și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la condițiile de muncă la centrala de la Zaporojie.

(Rafael Grossi, șeful AIEA)

„Autoritatea de reglementare ucraineană ne-a spus că au pierdut controlul asupra materialului nuclear. Chiar săptămâna trecută, autoritățile ucrainene au anunțat că lanțul lor de aprovizionare a fost întrerupt. Nu se desfășoară nicio activitate pentru menținerea barierei interioare de siguranță a reactorului”.

Grossi a subliniat că se pun presiuni asupra conducerii ruse pentru a avea acces la uzină, care a fost avariată în luptele de la începutul lunii martie.

Agenția se teme că centrala nucleară Zaporojie va avea aceeași soartă ca și Cernobîl, pe care trupele ruse l-au ocupat timp de cinci săptămâni și, conform locuitorilor, au deteriorat centrala, jefuind logistica cheie, inclusiv software-ul.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata