Când va examina Înalta Curte sesizarea depusă de Maia Sandu, cea cu privire la atribuțiile guvernului

Într-un comunicat de prsă, Curtea Constituțională anunță că, pe patru martie, va avea loc ședința CCM pe marginea sesizării depuse de Maia Sandu. Șeful statului a contestat unele prevederi din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar.

În sesizarea depusă, Maia Sandu se referă la prevederile din legislație „care limitează Președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor”.

În linii mari, solicitarea mea ține de dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții. De asemenea, am cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit președintelui, expunerea Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația actuală în care s-a pomenit Moldova după „acțiunile iresponsabile ale unor deputați în Parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata