CC a decis: „Abrogarea „Legii Miliardului”, votată de PSRM și Șor în decembrie, declarată neconstituțională

Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat, așa-numita „Lege a Miliardului” a fost declarată neconstituțională.

Decizia a fost pronunțată de către Curtea Constituțională.

„Se declară neconstituțională legea numărul 230 din 16 decembrie, 2020, pentru abrogarea legii numărul 235 privind emisiunea obligațiunilor de stat, în vederea executării, de către Ministerul Finanțelor, a obligațiunilor de plată, derivate din garanțiile de stat numărul 807 din 17 noiembrie, 2014”.

Amintim că, la propunerea mai multor deputați PSRM, așa-numita „lege a miliardului”, prin care banii furați din sistemul bancar erau puși pe seama cetățenilor, a fost abrogată pe 16 decembrie, anul trecut, cu voturile socialiștilor și ale deputaților din Pentru Moldova, platformă din care fac parte fracțiunea PP Șor și șapte ex-democrați.

În luna august, 2016, Guvernul Pavel Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Altfel spus, legea abrogată prevedea că, din bugetul de stat, vor fi achitați circa un miliard de lei anual, timp de 25 de ani, pentru a restitui creditul oferit de BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata