Ce scrie presa internațională despre reținerea lui Igor Dodon

Fostul președinte pro-rus al Moldovei, Igor Dodon, a fost plasat marți în arestul poliției, suspectat de trădare și corupție, a anunțat urmărirea penală a acestei țări în care fricția dintre pro-occidentali și pro-ruși a crescut odată cu conflictul din Ucraina, scriu cei de la Euronews.

El este vizat în cadrul unei anchete pentru „trădare de patrie”, „corupție pasivă”, „finanțare a unui partid politic de către o organizație criminală” și „îmbogățire ilegală”.

Anchetatorii îl suspectează pe Dodon că ar fi primit bani în 2019 de la un aliat politic și oligarh , Vlad Plahotniuc, care de atunci a plecat în exil și este subiectul sancțiunilor americane.

Moldova, cu Transnistria, un teritoriu separatist pro-rus la granița cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea să o aleagă ca țintă. Mai ales că regiunea secesionistă a declarat că a fost vizată în aprilie de focul din Ucraina.

După multiple scandaluri care l-au împroșcat pe Dodon, pe un fundal de corupție și sărăcie endemică, pro-europeanul Maaa Sandu a câștigat rapid alegerile prezidențiale și legislative din 2020 și 2021, ancorandu-și ferm puterea.

De la ofensiva rusă împotriva Ucrainei, Chișinăul a arătat un sprijin puternic pentru Kiev. Găzduiește refugiați de război, a depus o cerere de aderare la UE și a obținut promisiunea europeană de o creștere semnificativă a ajutorului militar.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata