Ceban: „Dacă aș fi în locul lui Nesterovschi, m-aș retrage”

O acrobație juridică inadmisibilă. Astfel califică primarul Chișinăului, Ion Ceban, în calitatea sa de vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) situația privind excluderea din cursă a concurentului electoral, Marina Tauber. Ceban spune că decizia aparține alegătorilor, iar drepturile cetățenilor primează. În același timp, Ceban spune că dacă ar fi în locul lui Alexandr Nesterovschi s-ar retrage din cursă, notează IPN.

Vicepreședintele CALM, Ion Ceban, spune că atât decizia CEC-ului de a suspenda turul doi al alegerilor, cât și decizia instanțelor de judecată de a-l elimina din cursă pe candidatul Partidului Șor, au fost luate cu grave abateri de la normele legale, fiind ignorate principiile democrației și ale statului de drept.

„Vedem că unii experți și unii reprezentanți ai societății civile nu mai sunt deloc vocali pe acest caz. Ceea ce s-a întâmplat la Bălți este o inepție, o acrobație juridică inadmisibilă în astfel de condiții. CEC-ul nu are legalitate să facă ceea ce a făcut. Eu n-am votat și nu susțin vreun candidat, dar este un nou precedent foarte grav, făcut în aceste câteva luni de către cei care se află la guvernare. Alegerea aparține oamenilor, iar în aceste condiții toată lumea trebuie să fie egală”, a spus Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Ceban spune că excluderea Marinei Tauber din cursa electorală ar fi avut girul guvernanților, iar situația a luat o astfel de întorsătură întrucât PAS nu-și poate permite să piardă teren la nivel local. În același timp, Ceban spune că o decizie privind o eventuală retragere a lui Alexandr Nesterovschi din cursă se va lua la nivelul partidului.

„Dacă te expui public împotriva procesului care a existat, în formula în care a avut loc, eu m-aș retrage din cursă, pentru că nu putem neglija principiile statului de drept. Dar decizia o va lua partidul. Ceea ce s-a întâmplat a fost inadmisibil, pentru prima dată am văzut că judecătoriile lucrează noaptea, CEC-ul lucrează noaptea. De fapt, a fost obiectivul celor de la guvernare să acapareze cât mai multă putere în țara asta, pentru că, practic, toate instituțiile au fost subjugate PAS. Se întâmplă după ce au acaparat Procuratura, SIS, CNA, Teleradio-Moldova”, a mai spus Ion Ceban.

Marina Tauber, concurent electoral din partea Partidului Șor, a fost exclusă din cursa electorală de către instanța de judecată la propunerea Comisiei Electorale Centrale. Decizia instanței a avut loc după ce CEC a constatat nerespectarea legislației electorale prin nedeclararea fondurilor utilizate în campanie. Turul doi al alegerilor din Bălți se va desfășura la 19 decembrie, iar bătălia se va între Nicolai Grigorișin, plasat pe locul doi în primul tur și Alexandr Nesterovschi, plasat în primul tur pe poziția a patra. Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat retragerea din cursă a reprezentantului său, concurentul electoral plasat pe locul 3, Boris Marcoci. O decizie oficială a CEC privind această retragere încă nu a fost anunțată.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata