Ceban: „Formula de calcul a prețului de furnizare a gazelor a fost propusă de Moldovagaz”

Președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că formula de calcul al prețului de achiziție al gazelor a fost propusă de Moldovagaz, deși Gazprom a propus o altă formulă. Oficialul a vorbit în detaliu despre formula de calcul al prețului de achiziție pentru gaze la o emisiune de la TV8.

„Formula de calcul a fost propusă de Moldovagaz și stabilită împreună cu Gazprom, în ciuda faptului că Gazprom a propus una diferită. Moldovagaz a insistat asupra unei astfel de formule de calcul, astfel încât iarna prețul să fie indexat la costul produselor petroliere, iar vara – la cotațiile bursiere. Gazprom a avut o poziție foarte clară și ascuțită, pentru că toate contractele au fost deja indexate pe burse. Formula a fost convenabilă și, conform previziunilor noastre pentru acea perioadă, prețul a fost de 450 de dolari”, a spus Ceban.

Totuși, potrivit lui Vadim Ceban, tariful la gaz va fi majorat, iar prețul acestuia poate varia de la 12 la 14,6 lei.

El a mai spus că Moldovagaz datorează în prezent 10 milioane dolari Energocom, în timp ce deficitul de numerar este de 18 milioane dolari.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata