Ceban propune constituirea unui comitet anticriză la nivel central: Nu am văzut un plan a Guvernului, ceea ce ar fi normal să avem

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, bate alarma și spune că nu știe cum va trece următoarea iarnă în situație de criză energetică și acuză guvernarea PAS că nu au pus la punct un plan anticriză. În acest sens, Ceban cere să fie instituit un comitet care să gestioneze situația. 

Potrivit lui, tot ce s-ar fi auzit până acum de la autoritățile centrale a fost mesajul că „vom avea o iarnă grea!”, idee care a fost spusă de nenumărate ori de președintele Maia Sandu, de prim-ministrul Natalia Gavrilița, inclusiv de președintele parlamentului, Igor Grosu, cât și de diferiți deputați ai PAS.

„Primăria Chișinău este întrebată despre faptul cum va economisi, unde va economisi în perioada de toamnă – iarnă 2022-2023. În acest context menţionez: Nu cunoaştem acţiunile guvernului în situaţia actuală de criză şi când urmează să avem un scenariu clar în situaţia dată(…) Cât de grea va fi această perioadă, nu am înțeles, pentru că nimeni nu cunoaşte”, a menționat Ceban pe Facebook.

Totodată, acesta atrage atenție asupra faptului că până în prezent, nu există vreo claritate dacă vom avea gaze naturale şi electricitate și la ce preț sau dacă nu vom avea.
Dacă nu vom avea gaz ce urmează să întreprindă guvernul, iar dacă vom avea gaz la preţuri exorbitante, care vor fi acţiunile Guvernului pentru a atenua povara facturilor pentru cetăţeni. Aceeaşi situaţie este şi cu energia electrică. Nu am văzut un plan anticriză a Guvernului, care să fie publicat, ceea ce ar fi normal să avem, pentru ca să coordonăm acțiunile la nivel local. Cred că la nivel central ar trebui să avem un plan anticriză şi un comitet anticriză, fie în cadrul CSE sau altă formulă sau format, unde să fie prezenți primarii din orașele mari – Bălți, Cahul, Chișinău – pentru că aici sunt peste 40% din populație, ca să înțelegem ce vrea să facă autoritatea centrală și cum urmează să reacționeze autoritatea locală”, a mai menționat Ceban.

În context, Ceban a propus să fie constituit un comitet anticriză la nivel central, iar planul anticriză să fie publicat.

Să cunoaștem ce se întâmplă cu gazul, cu electricitatea, ce se întâmplă cu instituțiile sociale, cum vor funcționa școlile, grădinițele, spitalele. Aşadar nu avem deocamdată o claritate cum vom acţiona în această situaţie la nivel local şi acest lucru este grav. Am rugat ca guvernarea să facă claritate în acest sens. Aceasta trebuie să fie preocuparea de bază a conducerii țării în acest moment. Oameni buni, apucați-vă de lucru! Vine iarna şi aceasta urmează să fie una grea, voi ați spus acest lucru. Primăria capitalei a economisit energia electrică în perioada de vară în spaţiile verzi, deconectând lumina cu o oră mai devreme. Noi putem economisi în acest sens pe instituţiile municipale: Primărie, întreprinderi, direcţii, dar nu putem economisi pe şcoli şi grădiniţe sau spitale. În acest context, rog guvernarea să facă lumină”, a conchis Ion Ceban.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata