Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 de zile

Ex-Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 de zile. Decizia a fost luată de magistrații de la Judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Procuratura Anticorupție, motivele care au stat la baza înaintării demersului de către procurorii anticorupție sunt determinate de existența în continuare a riscului împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale, exercitării presiunilor și influențelor necorespunzătoare asupra procurorilor, riscului distrugerii probelor și influențării martorilor prin determinarea unor persoane de a da declarații mincinoase, precum și riscul eschivării de la răspundere penală.

De asemenea, se precizează că în susținerea riscurilor invocate, procurorii au prezentat probe noi, administrate recent la 26 și 29 august și respectiv 08 Septembrie 2022, precum și cele administrate anterior la 21 iunie 2022, care în coroborare cu rezultatele măsurilor speciale de investigații, confirmă temeinicia riscurilor invocate.
Alte măsuri preventive neprivative de libertate cum ar fi liberarea provizorie sub control judiciar nu au capacitatea de a preveni riscurile invocate supra și a asigura buna desfășurare a urmăririi penale.
Așadar, urmare a examinării demersului enunțat supra, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au admis parţial demersul procurorului de caz şi au dispus prelungirea mandatului de arest la domiciliu emis în privința ex-Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 20 zile.
Prin urmare, având în vedere admiterea parţială a demersului acuzării, precum şi ţinând cont de temeiurile şi probele prezentate în şedinţa de judecată, care confirmă temeinicia demersului susţinut, procurorii anticorupţie urmează să conteste cu recurs decizia magistraților la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 3 zile.
Amintim că la 24 mai recent Igor Dodon a fost reţinut de oamenii legii. Fostului preşedinte al Republicii Moldova i se incriminează săvârşirea a patru capete de acuzare, după cum urmează: coruperea pasivă, organizarea, dirijarea şi acceptarea cu bună-ştiinţă a finanţării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunţat că fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârşirea infracţiunii de depăşire a atribuţiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon pledează nevinovat şi califică dosarele deschise pe numele său drept „politice”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata