Charles Michel a solicitat țărilor membre ale UE să acorde Ucrainei și Moldovei statutul de țări candidate la aderarea la UE. Poziția stranie a Ungariei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a solicitat țărilor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei și Moldovei statutul de țări candidate la aderarea la UE. Propunerea a fost făcută înaintea summitului liderilor europeni, care va avea loc pe 23 –  24 iunie, la Bruxelles.

 (Președintele Consiliului European, Charles Michel)

„A sosit momentul să recunoaștem că viitorul Ucrainei, Moldovei și Georgiei se află în UE. Viitorul acestor țări este în granițele UE. Vă voi invita să acordați statutul de candidat Ucrainei și Moldovei. Desigur, aceste țări trebuie să îndeplinească niște condiții în calea lor europeană – consolidarea statului de drept și lupta împotriva corupției”.

Amintim, pe 17 iunie, Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv la cererile de aderare ale Moldovei și Ucrainei, recomandând ca acestea să devină țări candidate pentru aderarea la UE. Cu toate acestea, o asemenea decizie poate fi luată doar de Consiliul European, unde este nevoie de o unanimitate de voturi.

Ieri, Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, o condiție imposibil de îndeplinit însă, pentru că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata