Peste 12 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele din cauza războiului

Peste 12 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele din cauza războiului, dintre care peste cinci milioane au plecat în străinătate. Aproximativ o sută de mii de oameni s-au putut întoarce, în principal la Kiev și suburbiile sale.

O familie care s-a întors la Bucha nu și-a despachetat încă valiza – localnicii se tem de o repetare a agresiunii militare rusești.

„A fost groaznic, am fugit să ne salvăm pe noi și pe copil, ne-am întors într-un loc unde nu mai este viață”.

Luptele din Ucraina nu se opresc. În Harkov, ca urmare a unui atac cu rachete rusești, clădirea Academiei Zooveterinare a fost avariată. Pe ambele linii de front, civilii suferă și mor. Reprezentanții autorităților republicilor autoproclamate din estul Ucrainei au raportat bombardamente din partea Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rusia acuză Ucraina că a lansat lovituri cu rachete pe platformele de foraj din Marea Neagră, unde șapte angajați sunt dispăruți. Între timp, luptele în Severodonetsk, regiunea Lugansk, au loc deja în zona industrială. Trupele ucrainene controlează doar teritoriul uzinei Azot, iar Lisichansk este supus bombardamentelor masive.

Pe arena internațională, sprijinul pentru Ucraina este în creștere. 12 țări participante la summitul asociației informale „Inițiativa celor trei mări” au invitat Ucraina să se alăture tuturor proiectelor.

(Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„Când vine inamicul, totul contează – drumuri și căi ferate, porturi, energie, viteza de trecere a granițelor și obiceiul de a lucra împreună. Datoria noastră este să consolidăm și mai mult toate legăturile din acest domeniu. Aceste legături sunt securitatea noastră”.

Prim-ministrul Ucrainei a declarat că, în urma invaziei militare ruse în țară, au fost distruși și deteriorați 25.000 de kilometri de drumuri, 300 de poduri, 12 aeroporturi, 656 de spitale, peste 1.200 de instituții de învățământ și 45 de milioane de metri pătrați de locuințe.

Potrivit președintelui Zelenski, jumătate din economia ucraineană nu funcționează din cauza războiului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata